Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Martin Stránský jako rocker Olin baví i dojímá publikum

PR článek

V nové komedii Divadla J. K. Tyla v Plzni Vánoce na poušti zaujme diváky Martin Stránský v hlavní roli stárnoucího zkrachovalého rockera Olina, který mimo jiných problémů přišel o hudební sluch. Při představení publikum zjistí, co se skrývá pod názvem Vánoce na poušti, a dočká se i Stránského zpěvu. Inscenace měla premiéru 17. prosince 2021, nejbližší představení se bude hrát 25. února 2022.

Olin je bývalým zpěvákem, kytaristou a frontmanem fiktivní slavné české rockové skupiny Tataturk, která se však rozpadla. Přesto v jedné zemi, ačkoliv o tom muzikanti nevědí, zůstala populární, a to v totalitním Turkmenistánu. Snahu kapely vrátit se zpátky ke slávě a penězům však zhatí nečekaná dramatická událost. To je výchozí situace příběhu.

„Olin se trochu potácí ve světě, který k němu nebyl úplně příznivý. Ale snaží se s tím prát, co to jde. A jak už to bývá, největší neštěstí mu přinášejí ženy. Vánoce na poušti jsou hezký komediální kus a myslím, že se při něm diváci dobře pobaví,“ říká Martin Stránský. Doplňuje, že on sám má rockovou hudbu rád a postava Olina je mu blízká i věkem.

Pavel Pavlovský, Martin Stránský, foto: Irena Štěrbová

Komedii napsali přímo pro plzeňské divadlo Petr Pýcha a Jaroslav Rudiš. Tito u nás i v zahraničí oceňovaní autoři mají na svém společném kontě již několik divadelních a rozhlasových her. V případě Vánoc na poušti se drželi zadání, tedy napsat komedii či tragikomedii s písněmi pro činohru Divadla J. K. Tyla, která se bude hrát na Nové scéně. Vymysleli si tedy postavu muzikanta Olina s řadou problémů včetně krize středního věku. „Olina je mi líto, ale současně, nemůžu si pomoct, se mu musím smát. To, že jsme od počátku věděli, že ho bude hrát Martin Stránský, jsme brali jako výhodu,“ říká Jaroslav Rudiš.

Hru režírovala Natálie Deáková. „Vánoce na poušti jsou sice komedie, ale mají určitý přesah. Je to příběh o tom, co všechno pro člověka může znamenat hudba, a jaké to je, když tu hudbu ztratí. Což je případ Olina, který přišel o hudební sluch,“ doplňuje režisérka.

„Jedním z poznávacích rysů Rudišových a Pýchových děl je humor. Prostupuje všemi jejich texty a dělá z nich žánrově povětšinou hořké komedie či tragikomedie. To vše, namícháno s inteligencí a jemností, vytváří melancholickou, nostalgickou poetiku, na kterou se mohou diváci těšit,“ dodává dramaturgyně Johana Němcová.


Zdeněk Hruška v roli Kenedyho, foto: Irena Štěrbová

Olinova kamaráda Kenedyho a člena kapely hraje Zdeněk Hruška, jeho až příliš starostlivou matku Monika Švábová. Kromě nich se ve hře jako Doktor, tedy třetí člen kapely, objeví Jaroslav Matějka, jako starej Kenedy Pavel Pavlovský, Zuzana Ščerbová pak v roli bývalé manažerky kapely Terezy a Vladimír Pokorný jako její manžel Artyk.

Scénograf Lukáš Kuchinka měl těžký úkol, protože se příběh odehrává v různých prostředích. Využil však technické možnosti jeviště Nové scény, kdy tři horizontální roviny podle potřeby vyjíždějí nad a pod jeviště. Charakter postav dotvářejí kostýmy Jany Smetanové.

Diváky určitě pobaví předtočený klip, v němž se vyznávají známí čeští hudebníci, například Roman Holý nebo Vilém Čok, jak moc obdivují nejlepší českou rockovou skupinu Tataturk.

Vstupenky mohou diváci zakoupit v pokladně předprodeje Smetanovy sady 16, 301 00 Plzeň, on-line na webových stránkách djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka. Diváci jsou v povinni při návštěvě divadla dodržovat mimořádná opatření.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Irena Štěrbová

Štítky divadlo, DJKT, kultura, Plzeň, Martin Stránský, Vánoce na poušti, Vánoce, komedie, hudební skupina, Divadlo J. K. Tyl, představení, hudba, Jaroslav Rudiš, Zdeněk Hruška, Pavel Pavlovský, Turkmenistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Stránský jako rocker Olin baví i dojímá publikum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.