Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

TIPY NA VÍKEND: Muzejní noc, umění v ulicích i komentované prohlídky

Víkend je tady a s ním i příjemné počasí a řada akcí. Tentokrát budou zaměřené spíše na večerní program. Plzeňská muzea nabízí tento pátek prohlídky za zvýhodněné vstupné v rámci oblíbené Muzejní noci. Na své si přijdou i milovníci přírody, kteří vyrazí do areálu Chotěšovského kláštera, kde dozví vše o tajemných netopýrech. Pokračuje také Pilsen Busking Fest, který přináší do ulic hudbu, akrobacii a divadlo.

Mezinárodní noc pro netopýry

Pokud nemáte ještě plány na páteční večer, můžete vyrazit do Chotěšovského kláštera, kde se od 17 hodin uskuteční Mezinárodní noc pro netopýry. Na návštěvníky čeká bohatý program, který jim přiblíží život těchto létajících savců.

„V rámci akce se uskuteční populárně naučná přednáška, kde se dozvědí zajímavé informace o jejich významu, ohrožení, ochraně a životě. Součástí programu bude výstava Podivuhodný svět netopýrů, film Náš soused netopýr, nebudou ani chybět soutěže pro děti o zajímavé ceny, ukázka práce s ultrazvukovým detektorem, ukázka odchytu a prezentace živých netopýrů a ukázka hendikepovaných netopýrů spolku ČSOP Nyctalus,“ říká Martin Jiran z pořádající Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Vstup na akci je zdarma.

Muzejní noc

Prohlídky, workshopy i jiné zajímavé akce nabídnou objekty Západočeského muzea, které se návštěvníkům otevřou v netradičních časech. V pátek se mohou návštěvníci vydat do hlavní budovy v Kopeckého sadech, kde na ně kromě prohlídky expozic, čekají i dílny, kde si budou moci zkusit výrobu šperků.

Své brány otevře také Muzeum církevního umění plzeňské diecéze, kde začíná program v 19 hodin. Hosté se tam dozvědí příběhy a pověsti spjaté s františkánským klášterem v Plzni. Do Muzea loutek na náměstí Republiky budou moci návštěvníci vstupovat o hodinu dříve. Na ně tam čeká například Dioráma Svatba u Broučků i tvůrčí dílny. Do akce se zapojila i Západočeská galerie, Pivovarské muzeum, Plzeňské historické podzemí, Galerie města Plzně, Galerie Jiřího Trnky, Galerie Lafislava Sutnara i například Muzeum rodiny Škodů, Pattton Memorial muzeum, Muzeum strašidel i Adolf Loos Plzeň. Více informací naleznete ZDE.

Příběhy dvoutaktů

Na mimořádnou večerní prohlídku za zvýhodněné vstupné zve i oblíbené retro muzeum v Lobzích. Expozice Příběhy dvoutaktů na Rolnickém náměstí se návštěvníkům otevře v pátek od 19 hodin. Kdo by nestíhal, tak nemusí smutnit. Už v sobotu se zde konají také komentované prohlídky, kde se zájemci dozví vše o kolekci a typech vozů z bývalé NDR. Vstupenky je možné zakoupit ZDE.

Hudba v ulicích

do neděle si budou moci Plzeňané a návštěvníci západočeské metropole užívat festival oslavující pouliční umění. Hudba, cirkus, tanec, kreativní zóny i prodejní stánky. To všechno slibují pořadatelé 8. ročníku mezinárodního festivalu pouličního umění Pilsen Busking Fest. Bližší program naleznete na webových stránkách organizátora. Akce je zdarma, umělce je však možné podpořit přímo na místě příspěvkem do klobouku nebo pouzdra od kytary.

V prodeji jsou stále lístky na slavnostní vyhlášení hudební ankety Žebřík za rok 2019 a 2020. Na pódiu vystoupí například Miro Žbirka, Michal Prokop, Anna K, Marpo a další. Akci moderují Žofie Dařbujánová a Marek Taclík. Bližší informace najdete na webových stránkách anketazebrik.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Visit Pilsen

Štítky tipy na víkend, Plzeň, Muzejní noc, Noc s netopýry, kultura, koncert, muzeum, umění, netopýři, klášter, galerie, divadlo, Adolf Loos, Jiří Trnka, Miroslav Žbirka, Anna K

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIPY NA VÍKEND: Muzejní noc, umění v ulicích i komentované prohlídky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.