Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Plzeňské náměstí a okolní ulice obsadil Pilsen Busking Fest, akce potrvá do neděle

PR článek

Oblíbený festival oslavující pouliční umění už rozezněl plzeňské ulice. Po čtyři dny si budou moci návštěvníci užít desítky umělců z celého světa. Nebudou chybět ani oblíbené kreativní zóny, různé prodejní stánky a spousta dobrého jídla a pití. Pořadatelé slibují našlapaný program, ze kterého si vybere každý.

Pilsen Busking Fest se uskuteční od 2. do 5. září. Medailonky jednotlivých účinkujících můžete najít také na webových stránkách festivalu.

Akce nabízí celkem osm ozvučených zón, které jsou součástí hlavního programu. Dále mohou zájemci navštívit i devět takzvaných volných zón, které jsou určené pro kohokoliv, kdo by chtěl ukázat, co v něm dříme. Na zónu č. 9 je ale nutné se zaregistrovat. U ostatních platí pravidlo „Kdo dřív přijde, ten dřív hraje.“

Nejatraktivnější program nabízí náměstí Republiky. Ve stínu katedrály vyrostou hned čtyři zóny najednou. Orientaci velmi ulehčuje pojmenování podle kašen, u který pódia návštěvníci najdou. Vyhledat si tak diváci mohou pódium Chrtice, Velbloud, Anděl a Sloup u Mariánského sloupu na náměstí. Dále tam mohou návštěvníci najít informační stánek, stánek s občerstvením i s různou bižuterií a ručně dělané designové kousky.

A jaké umělce bychom podle pořadatelů rozhodně neměli minout? „Pokud bychom měli vybrat nejlepších deset, tak jsou to za nás: Tau, Beranger, Level Spaces, Varkocs, La Orquesta Informal, The Electric Brothers, Africa Indux Malax Acrobatik, Muy Moi Show, Infidelix a Bardo Teatro Fisico,“ říká za pořadatele Jan Šinko.

Své místo na náměstí mají i tradiční kreativní zóny. Stálicí na festivalu je již několik let projekt Živá Velryba, který se zaměřuje na práci s recyklovaným materiálem. Děti společně s rodiči budou mít možnost si něco hezkého vyrobit a naučit se něco o ekologii.

Naopak úplně novou zónou bude velký labyrint, uprostřed kterého je uvězněná Manticora. Tradiční součástí programu je pak malování na obličej a výklad karet. Další krativní zóny už ale nebudou o zapojení samotných návštěvníků, ale dají prostor již zkušeným umělcům z graffiti a street artové scény. Vyroste tak 12metrová graffity wall, na které se vyřádí dvojice, která si říká Obras a Akrobad. Vedle nich budou další umělci malovat obrazy, které se pak darují místnímu Hospici svatého Lazara.

„Na celý festival je vstup sice zdarma, ale doporučujeme návštěvníkům přispět do klobouku či jakékoliv nádoby dobrovolně. Nejenom v tomto složitém období, kdy kulturní scéna dostala opravdu tvrdou ránu, je podle nás zcela zásadní touto formou podpořit a hlavně ocenit vystupující umělce,“ dodává a apeluje na diváky Ondřej Brzický, jeden z hlavních organizátorů festivalu.

Pouliční umění (anglicky busking) je označení pro jakékoli umělecké vystupování – ať už hudební, divadelní či třeba artistické – na veřejných prostranstvích spojené s odměnou od veřejnosti. Kolemjdoucí většinou hází drobné mince do přistaveného klobouku, krabičky či pouzdra od hudebního nástroje.

Ohodnoť článek

Štítky kultura, busking, Pilsen Busking Fest, pouliční umění, hudba, akrobacie, Plzeň, festival, umění, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské náměstí a okolní ulice obsadil Pilsen Busking Fest, akce potrvá do neděle  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.