Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pilsen Busking Fest se znovu vrátí ulic města a slibuje našlapaný program

PR článek

Hudebníci, žongléři i výtvarníci. To je jen stručný výčet toho, na co se mohou Plzeňané těšit už začátkem září. Jedinečný festival nabídne zábavu pro každého. Na co se můžeme těšit a jak umělce například podpořit? Na to odpovídal hlavní dramaturg festivalu Jan Šinko.

Pilsen Busking Fest se uskuteční od 2. do 5. září. Medailonky jednotlivých účinkujících můžete najít také na webových stránkách festivalu.

Už v září odstartuje Pilsen Busking Fest, proč právě busking? Vysvětlete našim čtenářům, co vlastně tento pojem znamená.
Pro pouliční představení vznikl v anglicky mluvících zemích pojem busking a stal se všeobecně používaným a srozumitelným termínem po celém světě. Zahrnuje celou škálu činností. Může jít o hudební vystoupení, divadlení představení, mimický akt, živé sochy, malování, stand-up comedy nebo třeba polykání mečů a jiné artistické kousky. Fantazii se meze nekladou. Mezi pouliční umělce patřili ve svých začátcích například Edith Piaf, Bob Dylan, David Gilmour z Pink Floyd, B.B.King, Joan Baez, Eric Clapton, Janis Joplin, Louis Armstrong či Rod Steward. Všechny buskery spojuje původní význam španělského slova buscar-hledat. Buskeři jsou hledači slávy, svobody, nezávislosti a vlastního vyjádření.

V čem se tato akce liší například od jiných multižánrových festivalů?
Náš festival se liší hlavně v tom, že je na něj vstupné dobrovolné. Důrazně doporučujeme a vysvětlujeme potenciálním návštěvníkům, že jediný honorář, kteří umělci za své vystoupení mají, je právě ten, který jim hodí do klobouku. Dále se liší velice pestrou dramaturgií, kde je dán důraz primárně na kvalitu a pestrost. V našem programu nenajdete známé kapely a hvězdy české hudební scény, na které jiné multižánrové festivaly lákají. Náš festival je hodně o hledání a poznávání nového. Nových uměleckých žánrů a stylů. To všechno v bezprostředním kontaktu, kdy je návštěvník doslova na pár centimetrů do vystupujícícho umělce. A často je také pozván a vybrán, aby se do vystoupení sám zapojil a stal se jeho součástí. To platí zejména během komediantských či cirkusových představení.

Nouze nebude ani o oblíbené fireshow. Do Plzně přijede i polský umělec Plucie Ogniem.

Co nevidět tu máme osmý ročník – v čem bude letos jiný?
Jiný bude tím, že jsme stále v době covidové a do poslední chvíle nevíme, kdo ve finále zvládne do Plzně přijet a koho restrikce nepustí. Lišit se bude také tím, že se po třech letech vracíme na náměstí Republiky v Plzni. A když už jsme tam s festivalem dlouho nebyli, vyrostou na něm hned čtyři zóny! V každém rohu náměstí bude jedna a scény se budou střídat tak, aby se vzájemně nerušily. K tomu nám dopomůže i taková pěkná „protihluková zeď“ jménem Katedrála sv. Bartoloměje. Oproti minulému ročníku bude festival opět trvat čtyři dny. Co se týče programu, tak 90 procent umělců bude jiných než v minulých letech. Struktura festivalu je velmi pestrá.

S plánováním jste kvůli pandemii začali až na začátku května. Promítlo se to do složení programu a na mezinárodní účasti účinkujících? Na koho se můžeme letos těšit?
Je to tak. Koncem dubna jsme si s kolegy v týmu řekli, že do toho zase půjdeme a pokusíme se festival připravit, jak nejlépe to půjde. Ale povím vám, že opravdu není jednoduché v této době plánovat kulturní akci. Do poslední chvíle budeme trnout, zda domluvení umělci skutečně přijedou a pokud ne, tak budeme usilovně řešit náhradníky. Náš festival je ale velice odvážný. Já jako hlavní dramaturg jsem si řekl, že nechci dělat festival napůl či nějak omezit program pouze na umělce z České republiky. Takže je opět zhruba polovina programu plná umělců ze zahraničí. Zahraničí to ale není moc vzdálené a většina umělců přijede z Německa, Polska či Slovenska. Alespoň tímto krokem jsme se snažili trochu zmírnit riziko spojené s pandemií.

Největšími hvězdami z hudební části programu jsou určitě psychedeličtí rockeři TAU z Německa, žánrově těžko zařaditelní Beranger, latinskými rytmy protkaní La Orquesta Informal ze Španělska nebo folk-punkový Varkocs ze Slovenska. Z cirkusovo-divadelní části se tak nejvíce těším na akrobatické duo Cia Rampante z Argentiny, žonglérské duo The Electric Brothers nebo domácí Chůdadlo, které představí svojí verzi Romea a Julie.

Obsahově jste široce rozkročeni. O co měli v předchozích letech Plzeňané největší zájem?
V tomto ohledu jsme si dělali i menší průzkum a podle toho, co uvidíme v ulicích přímo na festivalu, tak stále vládne hudba. Ale vypadá to, že se to postupně mění. Se zvyšujícím se počtem návštěvníků včetně dětí, jsou více a více v kurzu i cirkusová vystoupení či velice oblíbené fireshow, kterých letos bude také dost.

Festival je sice zdarma, mohou ale lidé nějakou formou účinkující podpořit?
Jak už jsem zmínil výše, každý z návštěvníků může podpořit konkrétního umělce přímo do klobouku, futrálu od kytary či speciální nádoby. Může si od nich koupit například CD, tričko či jiný merchandise. A samozřejmě můžou podpořit i náš festival, protože jeden takový klobouk budeme mít i v našem informačním stánku na náměstí Republiky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kultura, busking, Pilsen Busking Fest, pouliční umění, hudba, akrobacie, Plzeň, festival, představení, žonglování, Bob Dylan, Édith Piaf, Německo, David Gilmour, Louis Armstrong, Joan Baez, Eric Clapton, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilsen Busking Fest se znovu vrátí ulic města a slibuje našlapaný program  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.