Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Atom muzeum v Míšově v Brdech je znovu otevřené veřejnosti

Atom muzeum v Míšově v Brdech, které bylo 2,5 měsíce bez elektřiny, je znovu otevřené veřejnosti. Bývalý sklad sovětské jaderné munice připojil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který dřívější utajený armádní objekt převzal od armády. Novinář to dnes řekl Václav Vítovec, zakladatel Nadace Železná Opona, které muzeum historie jaderného zbrojení provozuje.

"Po urputném boji konečně svítíme, od 2. srpna," uvedl. Bez energie bylo Atom muzeum od 17. května. Dodávky přerušilo ministerstvo obrany poté, co objekt převedlo na ÚZSVM a pozemky na Vojenské lesy a statky. "Za 2,5 měsíce bez proudu jsme řešili přes 1000 telefonátů a desítky dopisů," řekl Vítovec.

Doufá, že už bude tento jediný veřejně přístupný bývalý sklad jaderné munice na světě, připojený natrvalo. "Přípojka už by měla být v majetku ÚZSVM, což vítáme," řekl. Podle něj je to pro nadaci lepší partner než ministerstvo obrany. Nadace po celou dobu, co je v pronájmu, elektřinu platí a neměla nikdy žádný dluh ani prodlevu, podotkl Vítovec.

Při pravidelných sobotních a individuálních prohlídkách si dosud muzeum, otevřené v roce 2013, prohlédlo 15 tisíc lidí, z toho polovina školáků. Muzeum přitom funguje bez propagace. Nadace od roku 2006 žádá ministerstvo obrany o převzetí nepotřebných skladů, kde chce vybudovat evropské vzdělávací centrum se zaměřením na mírové a vojenské aplikace jaderné energie. Peníze by podle nadace dali bohatí soukromníci.

Atom muzeum ukazuje třeba model jaderné pumy nebo cvičnou jadernou minu. Celkem vystavuje víc než 1000 drobných exponátů, zejména přímo z Míšova, který byl podle novináře, spisovatele a poradce v orgánech EU Milana Syručka svého času nejutajovanějším objektem v Československu. "Sloužilo tu 170 sovětských vojáků a jen osm důstojníků vědělo, u čeho slouží," uvedl. Dodnes se na to podle něj ptají vojáci na ruských webech, které používají vysloužilci.

Autoři | Foto Kudyznudy.cz

Štítky ČR, Rusko, muzea, armáda, Brdy, Plzeňský, muzeum, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Ministerstvo obrany České republiky, Železná opona, VLS ČR, Evropská unie, Milan Syruček, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Atom muzeum v Míšově v Brdech je znovu otevřené veřejnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.