Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeňská filharmonie se připravuje na novou koncertní sezonu

Během pandemie přišla filharmonie o řadu koncertů i tradiční festival Smetanovské dny. Kvůli řadě omezení nemohli hudebníci ani hrát v zahraničí. Teď ale chtějí vše dohnat, a to s novým šéfdirigentem Čuheiem Iwasakim. Již 102. sezona odstartuje 16. září a svým fanoušků filharmonici nabídnou čtyři abonentní řady s 22 koncerty a další regionální a mimořádné koncerty.

S velkou pečlivostí jsme připravili program nadcházející sezóny a chceme věřit, že lockdown je již za námi. Na pozici šéfdirigenta stane na následující dvě koncertní sezóny Chuhei Iwasaki. Pozice hlavního hostujícího dirigenta a stálého hostujícího dirigenta nebudou v příští sezóně obsazeny. Ronald Zollman zůstává v úzkém vztahu s Plzeňskou filharmonií a posluchači se s ním setkají na čtyřech klasických koncertech. Velmi významně filharmonie rozšíří svou působnost v Plzeňském kraji, říká ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

Filharmonie novou sezonu odstartuje slavnostním koncertem v Měšťanské besedě, který je naplánovaný na 16. září. K vrcholům sezony bude podle Kavalové patřit například koncert s názvem Alban Beikircher & Novosvětská, který je zároveň zahajovacím koncertem festivalu Smetanovské dny. Zajímavý bude podle jejích slov také Silvestr s Plzeňskou filharmonií, který nahradí Novoroční gala.

Divákům se představí zahraniční i tuzemské hvězdy

Pokud bychom měli zmínit některé známé tváře z řad sólistů, mohou se diváci těšit na klavíristu Igora Ardaševa, houslistu Tediho Papavramiho či na českou vycházející hvězdu a klavíristu Marka Kozáka. Milovníkům hudby se představí také violoncellista Michal Kaňka, violistka Kristina Fialová nebo houslistka Pavla Tesařová. Mimořádným hostem pak bude světoznámý dirigent José Moreno, který 28. dubna povede koncert Plzeňské filharmonie s mezzosopranistkou Janou Sýkorovou. Za mimořádný považuje ředitelka říjnový slavnostní koncert k 90. narozeninám plzeňského rodáka Jiřího Suchého. „Společně s Jitkou Molavcovou a dalšími členy Semaforu se skloubí originální a nezaměnitelný zvuk divadla s Plzeňskou filharmonií," láká Kavalová.

V nové sezóně bude také Plzeňská filharmonie pokračovat i v podpoře dětských projektů – pro nejmenší Dětský klub Filharmoníček a pro starší nadané děti pak Muzikantská naděje. Chybět nebudou ani Veřejné generální zkoušky pro studenty gymnázií a středních škol. Více informací se můžete dočíst na webových stránkách plzenskafilharmonie.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzeňská filharmonie

Štítky Plzeňská filharmonie, kultura, hudba, koncerty, sezona, Plzeň, koncert, festival, Ronald Zollman, Jiří Suchý, Jitka Molavcová, Jana Sýkorová, José Moreno, Kristina Fialová, Michal Kaňka, Marek Kozák, silvestr, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská filharmonie se připravuje na novou koncertní sezonu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.