Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeň popřála k jubileu svému rodákovi Karlu Gottovi

Speciální sedmnáctilitrový dřevěný soudek naplněný dvanáctistupňovým plzeňským pivem společně s osobním gratulačním dopisem primátora Martina Baxy darovala Plzeň k významnému životnímu jubileu zpěvákovi Karlu Gottovi. Tento slavný plzeňský rodák si jej osobně převzal ve čtvrtek 11. července v Praze. Na přední straně soudku jsou vyryta slova: PLZEŇ MISTROVI.

„Pan Karel Gott je díky svému neúnavnému úsilí a mimořádnému talentu jednou z nejvýraznějších osobností naší země. Jsme si toho vědomi, proto se v roce 2009 stal naším čestným občanem. Plzeň tímto oceněním projevila, jak si velmi váží jeho úspěchů. Svým dílem významně přispěl i k prestiži našeho města,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Mnohonásobný držitel ocenění Zlatý slavík a Český slavík se narodil v Plzni 14. července 1939. V západočeské metropoli žil s rodiči do roku 1945, poté se přestěhovali do Prahy. Karel Gott se vyučil elektromontérem. V 50. letech 20. století začal vystupovat jako amatérský zpěvák a účastnit se pěveckých soutěží. Začátkem 60. let začal studovat zpěv na pražské konzervatoři. Milníkem jeho kariéry byla nabídka na angažmá do divadla Semafor v roce 1962, o rok později získal svého prvního Zlatého slavíka.

Od roku 1965 se prodalo kolem 50 milionů nosičů jeho desek, což z Karla Gotta dělá nejúspěšnějšího českého interpreta. Vydal více než 290 sólových alb v zahraničí i na domácí scéně, kromě „slavíků“ získal přes 120 televizních ocenění, osm zlatých desek, jednu diamantovou desku, opakovaně se umisťoval na prvních příčkách hitparád a prodeje desek. Nazpíval téměř 1000 písní. Čestným občanem svého rodného města Plzně se stal 2. listopadu 2009.

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky Karel Gott, Plzeň, Pilsner Urquell, Martin Baxa, Praha, Český slavík, ocenění, Divadlo Semafor, primátor

Plzeň popřála k jubileu svému rodákovi Karlu Gottovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.