Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na zámku Klenová buduje Plzeňský kraj centrum pro podporu výtvarné kultury

Na svém hradu a zámku Klenová buduje Plzeňský kraj Centrum pro podporu výtvarné kultury, bude to stát 106 milionů Kč. Do příštího roku opraví hlavně památkově chráněné ruiny dvou hospodářských budov, které už jako jediné kazí vzhled místa. Vzniknou tam výtvarné dílny a depozitáře.

"Stavba začala už koncem loňského roku, kdy tam kraj proinvestoval prvních sedm milionů korun. Letos by tam mělo jít z rozpočtu 80 milionů," uvedl náměstek hejtmana Marek Ženíšek (TOP 09). Kraj celou akci předfinancuje a dotaci z evropského programu IROP ve schválené výši 65 milionů Kč dostane podle Ženíška až po dokončení. "Stavba je v souladu s harmonogramem, aktuálně se připravuje veřejná zakázka na dodávku skladovacího mobiliáře," řekl náměstek hejtmana.

Cílem projektu je rekonstrukce dvou propojených budov řazených v uliční frontě horní části statku za sebou, umožní to vhodně umístit sbírkové předměty, vybudovat technické zázemí pro zaměstnance místní galerie a zlepšit ochranu sbírek i možnosti jejich využití pro prezentaci a badatele, uvedl kraj v žádosti o dotaci.

Podle Ženíška jde pro Klatovsko o významný projekt, budovy by jinak podlehly zkáze. Krajská Galerie Klatovy/Klenová, která už má velký věhlas a je hodně navštěvovaná, je centrem moderního umění se stálými i příležitostnými výstavami a menším depozitářem.

Původní náklady měly být podle projektu z roku 2013 asi 71 milionů Kč. Projektant před rokem ceny přepočetl a zohlednil další poškození hospodářských budov počasím. Galerie, která získala hrad a zámek od restituentky v roce 1993, nakonec náklady zvýšila až na 106 milionů Kč.

Turisty i umělci oblíbený hrad a zámek Klenová je 13 kilometrů od Klatov. První zmínka o hradu je z roku 1287, kdy střežil obchodní stezku ze Železné Rudy do Bavorska. Ve 20. století, až do roku 1951, byla majitelkou malířka Vilma Vrbová-Kotrbová, která ho po roce 1989 získala v restituci. V poslední vůli ho v roce 1993 odkázala galerii, která využívá prostory a okolí zámku jako uměleckou galerii od roku 1964. Hrad a zámek, dva kilometry od Janovic nad Úhlavou, je od roku 1964 chráněn jako kulturní památka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Galerie Klatovy / Klenová

Štítky Galerie Klenová, centrum výtvarné kultury, výtvarné dílny, depozitář, Klatovsko, zámek, Klenová, Plzeňský kraj, hrad, galerie, Marek Ženíšek, TOP 09, Vilma Vrbová-Kotrbová, Klatovy, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku Klenová buduje Plzeňský kraj centrum pro podporu výtvarné kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.