Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prestižní divadelní cena Thálie už zná letošní adepty na vítěze. Boduje především muzikál Elizabeth Divadla J. K. Tyla

Herecká asociace odtajnila jména umělců nominovaných na divadelní Cenu Thálie za období od června 2019 do téhož měsíce letošního roku. Mezi nominovanými se tentokrát objevilo hned devět jmen, spjatých s inscenacemi plzeňského Divadla J. K. Tyla. Slavit může především muzikál DJKT, na kontě má dvě úzké a čtyři širší nominace.

Užší nominaci si připisuje za mimořádný jevištní výkon v kategorii muzikál, opereta nebo jiný hudebnědramatický žánr Pavel Režný za roli Smrti v muzikálu Elizabeth v režiji Lumíra Olšovského. 

„Pavel Režný je synonymem pro spojení ‚komplexní muzikálový výkon‘, s každou další velkou rolí ‚roste‘. Postava Smrti je velmi náročná, Režný nezaváhal ani ve skutečně ‚smrtících‘ výškách. Podmanivě uhrančivé pojetí učinilo z jeho role jednu z nejvýraznějších postav inscenace,“ uvedla odborná porota.

Další užší nominace patří taktéž muzikálu o císařovně Sisi. Za titulní roli ji získala Michaela Štiková Gemrotová. „Náročná titulní role Alžběty-Sisi se potkala s ideální pěveckou formou Michaely Štikové Gemrotové, jež zazářila i herecky. Problematický vztah k oběma partnerům, císaři i Smrti, sehrála v celém rejstříku role, od mladé dívky až po stárnoucí a umírající ženu,“ zhodnotila odborná porota.

 „Za výkony v muzikálu Elisabeth se uznání v podobě širší nominace na Cenu Thálie ve stejné kategorii dostalo také jejich alternacím – Soně Hanzlíčkové a Janu Křížovi. Úspěšný byl také punkrockový muzikál složený z písní Green Day’s , American Idiot. Tady širší nominaci získali Pavel Klimenda a Lukáš Ondruš,“ informovala mluvčí divadla Martina Drubušková

V kategorii opera byli širší nominací ohodnoceni umělci Václava Krejčí Housková za titulní roli v opeře Carmen v režii ředitele divadla Martina Otavy, a Jaroslav Březina a Jan Hnyk za své výkony v opeře Šelma sedlák v režii dramaturga opery Zbyňka Brabce. 

Tradiční slavnostní večer v Národním divadle kvůli aktuální situaci s koronavirem tentokrát nahradí komorní předání Cen Thálie v on-line prostoru prostřednictvím živého vysílání. Podle plánu by se mělo uskutečnit v sobotu 14. listopadu 2020 od 20.00 hodin.  

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Root

Štítky divadlo, nominace, DJKT, plzeňské divadlo, muzikál, nominace na cenu Thalie, Thalie, ocenění, Gemrotová, Elizabeth, Muzikál Elizabeth, Cena Thálie, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Divadlo J. K. Tyl, opera, Pavel Režný, Lumír Olšovský, Alžběta Bavorská, Jan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prestižní divadelní cena Thálie už zná letošní adepty na vítěze. Boduje především muzikál Elizabeth Divadla J. K. Tyla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.