Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přehlídku Svět knihy organizátoři zrušili, přípravy filmového festivalu Finále Plzeň vrcholí

Zatímco organizátoři letošního ročníku Světa knihy v Plzni dnes oznámili, že se jejich akce ruší vzhledem k nárůstu nákazy koronavirem, organizátoři z jara přeloženého filmového festivalu Finále Plzeň jedou podle plánu. Festival se uskuteční ve dnech 25. – 30. září. Hlavní festivalové sály už se připravují. Hitem se má stát celosvětová premiéra dokumentu Svět podle Muchy.

Největší literární akce letošního roku Svět knihy se měla konat v plzeňském DEPO2015 od 25. do 26. září za účasti 70 vystavujících nakladatelů. Představit měli svou publikační činnost za první pololetí letošního roku, i chystané tituly na podzim, a především na vánoční trh. A kromě knih měla přehlídka nabídnout kolem stovky literárních pořadů, veřejných čtení, autogramiád, výstav či besed s autory.  

Letos v dubnu se kvůli koronavirové epidemii zrušila i pražská část Světa knihy, organizátoři proto napřeli všechny síly na zajištění podzimní akce v Plzni. Vzhledem k aktuální situaci s nárůstem počtu nemocných se organizátoři rozhodli na poslední chvíli zrušit i plzeňskou přehlídku. V platnosti zatím zůstávají termíny přehlídky pro příští rok. Svět knihy Praha by se tak měl konat 22. až 25. dubna.

Svět knihy je odpískaný, ale přípravy na filmový festival Finále Plzeň jsou v plném proudu. Letošní přehlídku českých celovečerních filmů a dokumentárních filmů Finále Plzeň v pátek 25. září otevře světová premiéra dokumentu Svět podle Muchy režiséra Romana Vávry. Svět podle Muchy je nejkomplexnějším filmem, jaký za posledních 20 let o Alfonsi Muchovi vznikl. Nabízí nový pohled na život tohoto ikonického umělce, který proslul zejména svými secesními plakáty a monumentální Slovanskou epopejí.

„Jsme opravdu moc rádi, že bude letošní 33. ročník zahajovat právě dokument Svět podle Muchy, protože Alfons Mucha měl k Plzni vztah a na nedalekém zbirožském zámku téměř dvacet let tvořil slavnou Slovanskou epopej. Navíc část dokumentu se v Plzni natáčela a jeho vznik podpořil i Plzeňský kraj,“ dodává ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

V pořadí už 33. ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční netradičně v podzimním termínu od 25. do 30. září. Každý den nabídne premiéru či předpremiéru, soutěžní festivalové snímky, nahlédne do německé a slovenské filmové kuchyně, zjistí, kde v zahraniční kinematografii zanechali stopy čeští tvůrci a promítne i studentské prvotiny. A opět se stane místem setkání s hvězdnými hosty. Tedy pokud vláda nerozhodne o zrušení podobných akcí.

Ohodnoť článek

Foto DEPO2015 / Finále Plzeň

Štítky Svět knihy, zrušená akce, koronavirus, filmový festival Finále Plzeň, světová premiéra, filmový festival, kniha, Plzeň, Alfons Mucha, Finále Plzeň, premiéra, Slovanská epopej, svět, finále, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehlídku Svět knihy organizátoři zrušili, přípravy filmového festivalu Finále Plzeň vrcholí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.