Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Divadelní adaptaci italského filmu Soumrak bohů uvede plzeňské divadlo v české premiéře

Úplně poprvé se mohou milovníci divadla těšit na činoherní ztvárnění italského filmu Soumrak bohů, které nastudoval soubor Divadla J. K. Tyla v Plzni. Česká premiéra dramatu o manipulaci, intrikách a touze po moci je naplánovaná na 25. srpna ve Velkém divadle, přičemž původně se měla odehrát již v březnu tohoto roku, jen pár dní po vyhlášení mimořádných opatření.

Italský snímek Soumrak bohů byl natočen v roce 1969 a dočkal se také nominace na Oskara za nejlepší původní scénář. Činoherní soubor DJKT pod taktovkou režisérky Natálie Deákové uvede tuto divadlelní adaptaci jako první v republice.

Divadelní pojetí vypráví o osudu německé rodiny průmyslníku v době, kdy se moci ujímá Adolf Hitler. Rodina postupně propadá nacistické ideologii a touze po moci. „Diváky čeká příběh, který bravurně rozkrývá mechanismy moci v rámci jedné rodiny a ukazuje, kam až může zrůdná ideologie zajít,“ přibližuje dílo dramaturgyně Marie Špalová.

„Naše inscenace sice vychází z filmového scénáře, je ale jeho divadelní úpravou přizpůsobenou podmínkám jeviště Velkého divadla“ komentuje Vladimír Čepek, autor divadelní adaptace.

Italský režisér a spoluautor scénáře Luchino Visconti se narodil v roce 1906 v Miláně do slavného šlechtického rodu. Právě to ho inspirovalo k vytvoření tohoto díla, jehož hlavním tématem je morální úpadek vyšších vrstev a rozpad rodiny.

„Visconti zobrazuje nacismus v celé jeho rafinovanosti – na jedné straně jako záležitost navenek extrémně estetizovanou, a tak i velice působivou, na druhé jako perverzně zvrhlou ideologii, jíž můžou podlehnout jen stejně tak zvrhlí jedinci. Tímto přístupem jsme se nechali inspirovat i při vytváření režijně – výtvarné koncepce. Myslím, že se můžeme těšit na několik zajímavých hereckých studií extrémních lidských charakterů a zároveň na výtvarně výraznou inscenaci,“ přibližuje režisérka Natália Deáková.

V hlavních rolích se diváci mohu těšit na Zuzanu Ščerbovou, Matyáše Darnadyho, Vladimíra Pokorného, Martina Stránského a mnoho dalších stálic plzeňského souboru. Premiéra se uskuteční už 25. srpna ve Velkém divadle. Nejbližší reprízy na diváky čekají 1.,3. a 5. září. Vstupenky je možné zakoupit v pokladně předprodeje ve Smetanových sadech nebo online na stránkách divadla a v síti Plzeňská vstupenka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Irena Štěrbová

Štítky divadlo, DJKT, kultura, Plzeň, Soumrak bohů, činohra, Bolšoj těatr, film, premiéra, Divadlo J. K. Tyl, Adolf Hitler, rodina, Luchino Visconti, Ceny Oscar, Vladimír Pokorný, Martin Stránský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní adaptaci italského filmu Soumrak bohů uvede plzeňské divadlo v české premiéře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.