Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nejodvážnější výstavu ve své historii otevře Západočeské muzeum v Plzni, bude to pecka

Unikátní výstavu nabitou intimnostmi, milováním a sexuální přitažlivostí připravilo Západočeské muzeum v Plzni. Pokud by někdo čekal pornografii, bude ovšem poněkud zklamán. Výstava totiž podává ucelený přehled o způsobech rozmnožování zvířat, ale nechybějí ani paralely k lidskému sexuálnímu chování.

„Expozice vysvětluje výhody a nevýhody jednotlivých rozmnožovacích strategií, tedy důvody, které vedly k jejich evoluci. Jádrem výstavy jsou kvalitní fotografie a sbírkové předměty doplněné vysvětlujícím textem, který je založen na nejnovějších vědeckých poznatcích. Vysoká je jak informační, tak i estetická hodnota výstavy. Ta je místy pojata zábavnou formou, s několika hravými prvky, které mají návštěvníka zaujmout, ale zároveň i poučit,“ vysvětluje mluvčí muzea Romana Němečková.

Návštěvníci se rozhodně nudit nebudou. Mohou si třeba sestavit profil svého ideálního partnera, nebo si na interaktivní obrazovce vyzkoušet výběr partnera podle jeho tváře. Také se mohou zaposlouchat do různých zvířecích písní lásky, zkusit odhadnout, kdo z dvojice zvířat je samec a kdo samice, nebo jen pozorovat dvoření u ryb či životní projevy brouků, hlemýžďů a strašilek v akváriích a teráriích.

V jiné části výstavy se návštěvníci dozvědí řadu pikantních informací, například kdo je mezi zvířaty rekordmanem, co se týče délky kopulace, která může trvat dny, týdny, ale i měsíce. Stejně tak v četnosti kopulací předvádějí některé druhy pozoruhodné výkony.

Podle spoluautora výstavy, zoologa Petera Adamíka, bylo cílem výstavy návštěvníkům především představit úžasnou pestrost pohlavního života zvířat a přiblížit, co za tím je. „Chtěli jsme i ukázat, že pohlavní rozmnožování je i válkou pohlaví," řekl Petr Adamík. Průvodce intimním životem zvířat představí návštěvníkům například diorama s tokaništěm tetřívků nebo australských lemčíků, kteří lákají samičky na všechny modré věci, které v přírodě najdou. Pod lupou si mohou zájemci prohlédnout kopulační orgány hmyzu, nechybí ani model lidského klitorisu či řada penisových kostí.

„Ve fotopointu se mohou zájemci vyfotit v podobě lva či lvice, nebo si zazávodit s modely spermií na lanech o to, která (kdo) oplodní vajíčko a zda se tedy narodí chlapeček nebo holčička,“ láká do expozice kurátor výstavy Roman Vacík. Výstava je atraktivní nejen pro rodiny s dětmi ale i pro dospělé návštěvníky. Hlavní cílovou skupinou jsou žáci 2. stupně ZŠ a studenti středních škol.

Expozice vznikla ve spolupráci s Vlastivědným muzeem v Olomouci. Expozici tvůrci z přírodovědné sekce muzea připravovali několik let. Slavnostní vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 27. 8. 2020 v 17.00 hodin. Samotná výstava pak potrvá až do 3. ledna 2021.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Západočeské muzeum v Plzni, výstava, intimní život zvířat, sexuální přitažlivost, historie, Petr Adamík, muzeum, Vlastivědné muzeum v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejodvážnější výstavu ve své historii otevře Západočeské muzeum v Plzni, bude to pecka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.