Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Plzeňském kraji přibývá turistů z Bavorska, láká je baroko

V Plzeňském kraji přibývá turistů z Bavorska. Stále větší zájem mají o barokní památky, zejména o ty méně známé v malých vesnicích. Pokud se vypraví z Německa autobus turistů, tak je vždycky vyprodaný, řekla Veronika Hofingerová, ředitelka česko-bavorského informačního a vzdělávací centrum Centrum Bavaria Bohemia (CeBB) v Schönsee, které mimo jiné pořádá zájezdy za památkami. Zájem o baroko ze strany turistů potvrdila také vedoucí plzeňského krajského odboru kultury a cestovního ruchu Alena Svobodová.

Podle ní téma regionu pomáhá, o čemž svědčí i vysoká návštěvnost krajského portálu Západočeské baroko. Doplnila, že na programy o baroku na památkách jezdí mnoho Čechů i Němců, na památky i Asiaté.

"Lidé mají rádi barokní památky a krajiny. Snažíme se to vždycky propojit a ukázat jim různá spojení mezi Bavorskem a Čechy, například vzájemné kulturní inspirace umělců," uvedla Hofingerová. Bavorští turisté jsou podle ní často překvapeni, v jak dobrém stavu jsou české památky, a jezdí nyní více do Čech, než aby poznávali své památky.

"V Bavorsku se už v 80. letech hodně pracovalo s barokem, i s přeshraniční perspektivou. Pak se to nějak utlumilo a teď se to opět objevilo díky české iniciativě," uvedla Hofingerová. S barokním dědictvím se na západě Čech začalo intenzivně pracovat od roku 2015, kdy se Plzeň stala Evropským hlavním městem kultury.

Hofingerová doplnila, že po roce 1990 byla hlavním motorem návštěvy ČR zvědavost. "Teď už je velký počet lidí, kteří znají Česko dobře a často jezdí na vlastní pěst," uvedla. Obě země by podle Hofingerové měly ale více lákat mladé. "Pro ně jsou samozřejmostí otevřené hranice, což ale neznamená, že opravdu cestují. A to ani do Plzně jako nejbližšího většího města. Je třeba více propagovat zajímavé kulturní, turistické i sportovní nabídky," dodala.

CeBB funguje od roku 2006 a ročně ho navštíví 14 tisíc Němců a Čechů. V rámci přeshraničního projektu například školilo německé průvodce, aby nabízeli více výletů na západě Čech, v Plzni naopak školilo Čechy pro Bavorsko.

Autoři | Foto Západočeské baroko

Štítky ČR, Německo, turistika, památky, Plzeňský, baroko, Bavorsko, Plzeňský kraj, Česko, Alena Svobodová, Centrum Bavaria Bohemia, Schönsee, kultura, Plzeň, cestovní ruch, zájezd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji přibývá turistů z Bavorska, láká je baroko  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.