Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tahle noc patří kostelům, celkem se jich v kraji otevře 67

Hned 68 kostelů otevře své brány veřejnosti. Ta bude moci nahlédnout do jindy nepřístupných prostor, při komentovaných prohlídkách se pak dozví nejednu zajímavost o kostele nebo modlitebně v jejich okolí. Na některých místech plánují bohatý doprovodný program v podobně koncertů nebo hrám se stavebnicí.

Každoročně akce přiláká davy návštěvníků. Ti mohou letos do kostelů zavítat 12. června. V kostelíku U Ježíška čeká zájemce jedinečná prohlídka krypty. V Dobřanech zase předvedou své umění truhláři v areálu farního dvora. V Křimicích čeká hosty ochutnávka mešního vína.

Zaměřeno na rodinu

Modlitebna Církve bratrské v Doudlevecké ulici cílí především na rodiny s dětmi. „Připravili jsme program pro různé skupiny lidí od dětí, přes rodiny až po umělce nebo ty, co mají rádi koncerty. Takže bude kytarový koncert ze základní školy, potom bude vystoupení pěveckého sboru a bude varhaní koncert. Máme tam připraveno i LEGO městečko, které postavily děti v tomto týdnu, takže to je další věc a samozřejmě nějaké občerstvení, káva a podobně,“ popsal Daniel Šrámek, vikář Sboru Církve bratrské v Plzni.

Do akce Noc kostelů se zapojují pravidelně a potvrzují, že účast je každoročně obrovská. Letos tu mají nachystáno v sále sto míst. Z programu vyškrtli například společné grilování.

„Někdo zůstane, někdo přijde, proto, že chodí do mateřského centra, co máme, takže rodiny přijdou a posedí, protože tu jsou jako doma. Snažíme se, aby to nebyla uzavřená společnost, ale bylo to otevřené i pro lidi zvenku. Hodně se snažíme a cílíme, aby to bylo pro rodiny s dětmi, prostě takhle generace, která má nejvíce práce a starostí, aby aspoň někde měli možnost zrelaxovat nebo mít chvilku klidu,“ dodává Šrámek.

Na děti myslí i ve Chválenicích, kde je na malé i velké diváky čeká představená Kinodivadlo. Těm větším tu zahraje i swingová kapela Van Swing.

V Klatovech odhalí kovanou plastiku i představí Tibet

V Klatovech po šesté hodině večer slavnostně odhalí kovanou plastiku posvátného jeřába nazvaná "Svoboda" a kovaný vinohrad, vytvořené Uměleckým kovářstvím Brož. Umístěno před farní budovou, vedle vchodu od potoka. Následovat bude přednáška Tomáše Procházky na témě dějiny Tibetu.

Celý seznam a program Noci kostelů naleznete ZDE. V Česku se první Noc kostelů uskutečnila v roce 2009. Inspirací jí byla Vídeň, kde se akce koná od roku 2005. Akce vznikla náhodou, když o rok dříve nechal kostelník jednoho vídeňského chrámu při úklidu otevřené dveře a kolemjdoucí se zájmem do kostela vstupovali. Noc kostelů se koná také na Slovensku, v Estonsku a v roce 2016 se připojilo Švýcarsko

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto koinonia.cz

Štítky kostel, Noc kostelů, tip, výlet, Plzeň, Plzeňský kraj, koncert, rodina, Tibet, Dobřany, Křimice, Tomáš Procházka, Klatovy, Sbor Církve bratrské v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tahle noc patří kostelům, celkem se jich v kraji otevře 67  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.