Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Pilsen Busking Fest 2024 vstupuje do druhé dekády a slibuje nabitý program. Uskuteční se od 5. do 8. září

Již jedenáctý ročník festivalu proběhne opět začátkem září a pořadatelé přinášejí základní informace. Vedle uměleckých žánrů a lokalit, kde se Pilsen Busking Fest uskuteční jsou zveřejněna i první jména v hlavním programu festivalu. Pořadatelé zároveň apelují na své fanoušky, aby je podpořili ve sbírce na portále Donio.

Letos se uskuteční tento mezinárodní festival pouličního i jiného umění od 5. do 8. září a pořadatelé již pilně pracují na programu, který bude mít opět co nabídnout každému z obyvatel i návštěvníků Plzně. Na své si přijdou zejména milovníci různorodých uměleckých směrů, ale i běžní obyvatelé města díky odvážné a zároveň velice přístupné festivalové dramaturgii. V rámci programu se představí pouliční hudebníci, kapely různých žánrů, komedianti, žongléři, cirkusáci, akrobaté nebo tanečníci. Dále se připravují různé  interaktivní kreativní zóny a další překvapení, která se často urodí jen pár dní před začátkem festivalu nebo i přímo během něj.

Hlavním středobodem festivalu se stejně jako v minulých letech stane náměstí Republiky. V každém rohu vyroste jedna z ozvučených zón a pořadatelé slibují, že program poskládají tak, aby se vzájemně nerušil. Na náměstí tak vyroste velké a malé pódium, informační stan, prodejní stánky a kreativní zóny určené pro přímé zapojení návštěvníků či pro tvorbu všemožných umělců. Festival se odehraje zároveň v sadovém okruhu a přilehlých ulicích na již prověřených místech u Muzea, Družby a Branky. A jak už je zvykem – část program bude dopředu daná a část ne.

Pořadatelé se chystají postupně jak na webu, tak sociálních sítích odhalit potvrzené umělce a nyní si představíme první z nich. Na Pilsen Busking Festu 2024 vystoupí po roční přestávce hráč na didgeridoo Renato Oliveira z Portugalska se svým projektem Till Sunday Pirate, reggae / dub, milovník smyček, dubu a reggae Reuben Stone z Nového Zélandu, ethno / world music duo z Bulharských hor The Flying Nomads, lehce výstřední hip hop / soul duo Major Butta z USA, vítěýka loňské Porty a písničkářka Marie Tilšarová s kapelou, po třetí za sebou se ukáže i electro project Gray Contrast z Německa, indie folkové duo z Austrálie Saije nebo strhující ohňová show v podání Fire Ninja, který pochází taktéž z Austrálie.

„Na festivalu není předem dané vstupné a je na každém z návštěvníků, zda a případně jakou částkou konkrétního umělce podpoří. Po jedenácti letech našeho fungování jsme se sami dostali do situace, kdy pro zajištění existence a úrovně kvality festivalu potřebujeme podpořit od svých fanoušků a návštěvníků formou dobrovolného vstupného do virtuálního klobouku. Máme pro tento účel zřízenou sbírku na portále Donio a žádáme všechny naše fanoušky o podporu,“ apeluje Pavel Výška, jeden z pořadatelů festivalu. Odkaz na sbírku najdete ZDE.

Pouliční umění (anglicky busking; jednotlivý umělec je busker) je označení pro jakékoli umělecké vystupování – ať už hudební, divadelní či třeba artistické – na veřejných prostranstvích spojené s odměnou od veřejnosti. Kolemjdoucí většinou hází libovolné částky do přistaveného klobouku, krabičky či pouzdra od hudebního nástroje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Jan Šinko

Štítky Pilsen Busking Fest, pouliční umění, pouliční festival, buskeři, busking

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilsen Busking Fest 2024 vstupuje do druhé dekády a slibuje nabitý program. Uskuteční se od 5. do 8. září  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.