Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

44. Smetanovské dny v Plzni jsou velkolepou oslavou Smetanova výročí!

PR článek

Letošní ročník mezioborového festivalu Smetanovské dny v Plzni bude velkou oslavou Roku české hudby i významného výročí Smetana 200. Vystoupí přední zahraniční umělci, ale také Kühnův dětský sbor, kytarista Štěpán Rak, pianisté Ivo Kahánek, Jan Jiraský nebo Igor Ardašev. Zazpívá šestičlenné vokální těleso Skety, výročí 100 let slavnostním koncertem oslaví České noneto – nejstarší těleso v ČR. Zahajovací i závěrečný koncert zahraje Plzeňská filharmonie.

„Festival zahájíme slavným cyklem symfonických básní Má vlast. Jeden z festivalových vrcholů představuje Smetanománie, díky níž budete mít jedinečnou možnost vyposlechnout si souborné provedení Smetanova klavírního díla. Ostatně Smetanovské dny nabídnou ještě souborné provedení skladatelova komorního a melodramatického díla a v průběhu roku 2024 Plzeňská filharmonie nastuduje a odehraje i jeho kompletní symfonickou tvorbu. Za pozornost též stojí česko-německý projekt prezentující Smetanův studentský deník, jehož prostřednictvím se vrátíme jak jinak než do Plzně, kde mladý autor studoval na gymnáziu. Oslovit by Vás ale mohl i večer věnovaný mecenášům – dokonce s ochutnávkou dobových sorbetů. A ujít si nenechte ani „smetanovské“ Gala, jímž festival v plné parádě zakončíme,“ zve ředitelka festivalu Smetanovské dny a Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

Dva koncerty jsou situovány do návštěvnického centra Plzeňského Prazdroje. 8. března zazpívá šestičlenné vokální těleso Skety, na uvítanou bude pro Vás připraveno jedno čepované pivo Pilsner Urquell. 15. března zahraje kytarista Štěpán Rak se svým Sinem Janem-Matějem koncert se smetanovským názvem Proč bychom se netěšili.

Připraveno je také velké množství krásných komorních koncertů, na kterých bude znít česká hudba. 13. března zahraje v Domě hudby Orbis trio, následovat bude 18. března Smetanovo trio a 8. dubna vystoupí Talichovo kvarteto. Třešničkou na dortu bude jistě Ballot Quintet (25. března), který vede známý dirigent Rémy Ballot. V „koncertní“ oslavu se promění koncert rezidenčního tělesa Plzeňské filharmonie České noneto, které patří mezi nejstarší evropská tělesa a letos slaví výročí 100 let od svého vzniku.    

 Kühnův dětský sbor

Mezi zajímavé večery se řadí i komponované pořady Vzpomínka na Plzeň – studentský deník Bedřicha Smetany 10. dubna nebo Smetana & Dvořák mecenášům 3. dubna, na kterém Vám dobové sorbety naservíruje známý historik a zmrzlinář Milan Svoboda. Zcela jistě si pochutnáte na sorbetu, ale i na hudbě Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.

Pro zájemce o melodram, jsou zde dva večery v Domě hudby, kde zahrají známí hudebníci, ale také herci – Ivana Jirešová, Bára Štěpánová, Tereza Engelová, Petr Stach a Zbigniew Kalina.

Unikátním projektem je Smetanománie – souborné provedení Smetanova klavírního díla v deseti koncertech. Zahrají studenti konzervatoří a vysokých škol, ale také česká klavírní elita – Ivo Kahánek, Jan Jiraský, Igor Ardašev, Daniel Wiesner, Stanislav Gallin a další.

Součástí festivalu zůstávají výstavy v Západočeském muzeu a Západočeské galerii. Nově bude připravena také venkovní výstava Plzeňská filharmonie v proměnách času před Studijní a vědeckou knihovnou. V programu najdeme dále tradiční pietní akt u pomníku Bedřicha Smetany, masopust, plzeňské mezioborové sympozium, opera Jsem kněžna bláznů v DJKT nebo dětský pořad To byste nevěřila, co má Mistr nejraději.

Novinkou letošního roku bude interaktivní venkovní výstava Plzeňská filharmonie v proměnách času před Studijní a vědeckou knihovnou. Ta veřejnosti představí jak stěžejní momenty orchestru, tak i více či méně známé osobnosti vážící se k bohaté historii i současnosti Plzeňské filharmonie. Vernisáž proběhne 1. března 2024 v předvečer Smetanova narození. 

Ohodnoť článek

Štítky Smetanovské dny, hudební festival, multioborový festival, Plzeňská filharmonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

44. Smetanovské dny v Plzni jsou velkolepou oslavou Smetanova výročí!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.