Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dechberoucí představení chystá Divadlo J.K. Tyla na open-air akci Noc s operou, uvede slavnou Carmen

Velkolepým představením jedné z nejslavnějších a nejhranějších oper světa, Carmen od Georgese Bizeta, se letos Divadlo J. K. Tyla v Plzni rozloučí s divadelní sezonou při velkém venkovním představení Noc s operou v amfiteátru Lochotín. Netradiční prostředí amfiteátru umožňuje předvést operní žánr v jeho plné monumentalitě. Zahraniční hvězdou bude španělský tenorista David Baños. Letos se Noc s operou uskuteční v pátek 23. června 2023.

Bizetova Carmen, jež vznikla podle novely Prospera Mériméa vychází ze skutečného příběhu o dělnici z tabákové továrny, která svede vojáka Dona Josého zasnoubeného s Micaëlou. Ten se kvůli Carmen stane dezertérem, pašerákem, a nakonec i vrahem, když Carmen ze žárlivosti zabije. Titulní roli vášnivé a nezkrotné cikánky v letošní open-air akci Divadla J. K. Tyla ztvární Václava Krejčí Housková, sólistka Národního divadla v Brně, která pravidelně spolupracuje s předními českými i zahraničními scénami, orchestry i festivaly.

„Jako naivní voják svedený temperamentní dívkou vystoupí španělský tenorista David Baños, který pravidelně hostuje ve Španělsku, Francii, Itálii, Polsku a v dalších evropských zemích. Režisérem inscenace stejně jako v minulých ročnících je Tomáš Ondřej Pilař, orchestr povede dirigent Jiří Štrunc," informovala mluvčí divadla Martina Drbušková. Světová premiéra Carmen se konala 3. března 1875 v Paříži a byla přijata zdrženlivě. Enormního úspěchu se dílo dočkalo o sedm měsíců později, kdy bylo s mírnými obměnami představeno ve Vídni. Bizet ale v červnu zemřel, aniž tušil, že složil jednu z nejslavnějších oper v historii.

Tradice Nocí s operou začala díky řediteli divadla Martinu Otavovi v roce 2015. „Jsem rád, že se můj sen stal skutečností a lochotínský amfiteátr s koncem divadelní sezony pravidelně ožívá velkolepými operními show, které v loňském roce doplnil dokonce světoznámý muzikál Elisabeth. Pod širým nebem v Plzni již zazněly skvosty světové opery, jako jsou Aida, Carmina burana, Turandot, Nabucco a Macbeth,“ řekl. Smyslem akce je přilákat nejen tradiční diváky opery, ale především širokou veřejnost a přiblížit jí operní žánr v méně formální podobě. Produkce slibuje vedle prvotřídního obsazení, rozsáhlý orchestr, početný sbor i komparz, světelnou show, videoart i pyrotechnické efekty.

Vstupenka na Noc s operou platí dvě hodiny před začátkem akce a jednu hodinu po jejím skončení jako platný jízdní doklad na městskou hromadnou dopravu v Plzni. „V blízkosti areálu je k dispozici omezený počet parkovacích míst. Divadlo J. K. Tyla zajistilo ve spolupráci s PMDP, a.s. posílení městské hromadné dopravy po skončení produkce, a to vypravením čtyř autobusů a jedné tramvaje na vybraných trasách nad rámec platného jízdního řádu. Tyto spoje budou vypraveny asi půl hodiny po skončení akce, na základě oznámení produkce,“ dodala mluvčí Drbušková. Z každé prodané vstupenky půjde 23 korun na podporu některé z charitativních organizací.

Ohodnoť článek

Foto Divadlo J. K. Tyla, Martina Root

Štítky Noc s operou, open air, Carmen, amfiteátr, Divadlo J. K. Tyla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dechberoucí představení chystá Divadlo J.K. Tyla na open-air akci Noc s operou, uvede slavnou Carmen  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.