Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Finále v Plzni vyhrálo drama Domestik a dokument Mimořádná zpráva

Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film udělila ve středu mezinárodní odborná porota festivalu Finále v Plzni dramatu Domestik režiséra Adama Sedláka. Vypráví o proměně vášně profesionálního cyklisty v sebedestruktivní obsesi. Ledňáčka za nejlepší dokument získala Mimořádná zpráva Tomáše Bojara. Sleduje hon dvou českých tradičních redakcí za důležitou zprávou v informacemi přehlcené době.

„Ve sterilním a minimalistickém prostředí se rozvíjí složité psychologické a emocionální podmínky, které vedou k hluboce znepokojivému a děsivému zážitku," zhodnotila Domestik předsedkyně poroty a poradkyně festivalů Loreta Gandolfiová. Film podle ní zkoumá hlavní myšlenky svěžím a originálním přístupem. Grit Lemkeová, německá dramaturgyně, pedagožka a spisovatelka, která šéfovala porotě dokumentů, dodala, že Mimořádná zpráva zaujala filmovými situacemi v běžných okamžicích, v nichž bylo možné najít obecnější pravdu. „Humor zvýraznil kafkovské mocenské struktury a ukázal, že naše krize není o fake news, ale o fake systému," uvedla Grit Lemkeová.

Festival letos navštívilo 14 500 diváků, meziročně asi o 1000 více. „Návštěvnost ale nezajistily jen filmy, u nichž se to dalo očekávat, ale návštěvníci měli ve velké míře zájem i o snímky, které jsou v kinech vnímány jako okrajovější. Do Plzně přijíždí stále více mladých tvůrců a herců," řekla Eva Veruňková Košařová, ředitelka 32. ročníku soutěžní přehlídky českých a slovenských celovečerních snímků, dokumentů i televizních a internetových projektů.

Už před začátkem byly některé projekce vyprodané a organizátoři přidávali maximum filmů, co jim dovolil program pěti promítacích míst. Finále uvedlo 127 projekcí. O Zlaté ledňáčky se utkalo 28 soutěžních snímků a sedm krátkometrážních studentských filmů. Diváci mohli zhlédnout 12 premiér a předpremiér.

Za televizi ocenili Rédla a Duklu 61

Vítězným televizním a internetovým projektem v kategorii cyklická tvorba je čtyřdílný kriminální thriller Rédl režiséra Jana Hřebejka. Nejlepším televizní a internetovým projektem v kategorii film a mini série se stal dvoudílný televizní film Davida Ondříčka Dukla 61. Ze studentských snímků se nejvíce líbil Spolu sami od Diany Cam Van Nguyen.

Další ročník Finále bude od 16. do 21. dubna 2020.

Autoři | Foto Finále Plzeň

Štítky film, festival, finále, Plzeň, Adam Sedlák, Tomáš Bojar, Grit Lemke, projekt, Dukla 61, Jan Hřebejk, David Ondříček, Diana Cam Van Nguyen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Finále v Plzni vyhrálo drama Domestik a dokument Mimořádná zpráva  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.