Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na silnici se objevily obří pukliny jen měsíc po ukončení rekonstrukce. Stačilo, aby jednou zapršelo

, aktualizováno 24. srpna 2022, 13:20

Pouhý měsíc vydržela v pořádku a neporušená vozovka v Domažlické ulici v centru Klatov, která se předtím čtyři měsíce kompletně opravovala. Minulý pátek se v dolní části frekventované komunikace u železničního mostu objevily na několika místech obří pukliny. Ještě v noci byla komunikace uzavřena pro dopravu. O poškození nově opravené silnice začali naštvaní lidé bouřlivě diskutovat na sociálních sítích. Oprava se protáhne až do 2. září.

Pukliny v novém asfaltu se objevily v Domažlické ulici ještě během vydatného pátečního deště. A je jasné, že protékající voda v tomto případě sehrála důležitou destrukční roli. V jednom místě se vozovka úplně propadla. „Čekám, kdy tou prasklinou začne téct láva,“ napsal jeden diskutující ve facebookové skupině Klatovští. A přidali se k němu i další.

„Kolik peněz se tam asi proje..lo, když tam není ani blbá drenáž, kanál, cokoliv, navíc ta voda tam teče vždycky, tak ji mohou sbírat jako užitkovou vodu, když ji je pak nedostatek,“ rozčiloval se jiný člen skupiny. „Na tuto část zřejmě projektanti pozapomněli přičemž vždy co přijde slejvák je tam laguna.... Místo těch debil..ch semaforů a ostrůvků zde měli tento problém vyřešit,“ napsal jiný diskutující.

O vysvětlení situace se redakce Plzeňské Drbny obrátila na společnost Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), která spravuje komunikaci I/22 a tedy i tento zničený úsek, kterým směřuje doprava z Klatov na Domažlice nebo na Nýrsko a Železnou Rudu. „Jedna z podkladových vrstev se oddělila, a utrhla, natekla tam zřejmě voda. Kontrolovala se v pondělí odpadní kanalizace u té komunikace a nebyly tam zjištěny žádné závady,“ uvedl Adam Koloušek z týmu komunikace ŘSD.

„Zjišťoval se rozsah škod a také důvody, které praskliny a další poškození vozovky způsobily. Tím důvodem je podkladní vrstva, která se odseparovala a pak tam začalo zatékat v důsledku lijáků. Do konce týdne by měla být komunikace opravená. Dnes by se měla odstraňovat poškozená část vozovky. Zatím není jasné, kolik to bude stát, ale bude se na to vztahovat záruka a vše tedy půjde za zhotovitelem, který prováděl celkovou opravu Domažlické ulice,“ vysvětlil v úterý Adam Koloušek. O den později svoji informaci upřesnil. "V současné době probíhá oprava poškozeného místa spolu s technickým opatřením do budoucna. Oprava se provádí za úplné uzavírky s předpokladem dokončení 2. září 2022." 

Motoristům vadí semafory, které způsobují kolony

Oprava Domažlické ulice byly komplet dokončeny 15. července, motoristé ale mohli úsekem jezdit bez větších komplikací už od pátku 8. července. Samotná oprava povrchu vozovky v téměř kilometr dlouhém úseku od viaduktu až na konec města probíhala zhruba čtyři měsíce. Během prací se vyměnilo asfaltové souvrství vozovky, stávající křižovatka s ulicí Podhůrecká byla přebudována na křižovatku světelnou. Rekonstrukce ulice stála kompletně 38,4 milionu korun bez DPH.

V Domažlické ulici nově vznikly ochranné ostrůvky v délce 100 metrů na každou stranu od frekventované křižovatky U Klatovského dvora. Tato křižovatka se také změnila na křižovatku se světelným signálním zařízením, a to kvůli vyšší bezpečnosti chodců.

Mnozí řidiči na sociálních sítích bouřlivě diskutovali a poukazovali na skutečnost, že při náledí by na nové světelné křižovatce ve strmém stoupání měly mnohé automobily velké problémy s rozjížděním. Dostalo se jim odpovědi, že v případě sněžení a náledí se budou semafory na této křižovatce preventivně vypínat. Zatímco lidé bydlící v blízkosti Domažlické třídy si nové úpravy pochvalují, řidiči si stěžují na dlouhé kolony vozidel, které se v obou směrech tvoří kvůli semaforům.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanz Šimko, Daniel Denny Pek - Facebook Klatovští, ŘSD,

Štítky oprava silnice, Domažlická ulice, praskliny ve vozovce, ŘSD, uzavírka silnice, objízdná trasa, Klatovy, silnice, oprava, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnici se objevily obří pukliny jen měsíc po ukončení rekonstrukce. Stačilo, aby jednou zapršelo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.