Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Velkou parkovací revoluci zažije město Plzeň, přibydou záchytná parkoviště se závorovými systémy

Nadzemní parkovací dům za čtvrt miliardy korun by měl vzniknout do roku 2025 v plzeňské městské části Bory. Záchytné parkoviště pro osobní automobily v režimu P+R (Park & Ride, česky „zaparkuj a jeď“) vybuduje už příští rok město Plzeň na náměstí Emila Škody. Před dokončením je za téměř 40 milionů korun parkoviště P+R s 318 místy v Kaplířově ulici na Borech vedle točny tramvaje číslo 4 a autobusového terminálu. Na řadu oblíbených parkovacích míst chystá město osadit závorové parkovací systémy.

Nové parkoviště P+R na náměstí Emila Škody bude umístěno v rozsahu stávajícího, které je vymezené při jižní hranici Tylovou ulicí, při severní Husovou, při západní místní komunikací a při východní plochou stávajícího parku. Začít budovat by se mělo na jaře příštího roku a má být hotové do podzimu 2022. Bude mít kamerový a závorový parkovací systém. Náklady provozu se odhadují na 1,2 milionu korun ročně, příjmy z parkovného na 1,66 milionu Kč.Město předpokládá, že roční provozní příjmy z parkovného se budou pohybovat kolem 1,66 milionu korun.  

Na stavbu nového parkoviště získá město dotaci ve výši 13,276 milionu korun z Integrovaného regionálního operačního programu. „Současné parkoviště je v nevyhovujícím stavu. Po provedení úprav bude plnit funkci záchytného parkoviště P+R, z jehož blízkosti lze pokračovat městskou hromadnou dopravou nebo veřejnou linkovou dopravou. Kapacita parkoviště bude 163 parkovacích míst. Součástí projektu budou vegetační úpravy, doplněná dešťová kanalizace, úprava veřejného osvětlení, nový kamerový systém a nový závorový parkovací systém,“ vysvětlil primátor města Plzně Martin Baxa (ODS). 

Parkoviště P+R v Kaplířově ulici bude stavebně hotové do konce letošního roku. Poté se tam ještě namontují závorové a parkovací systémy, takže připravené fungovat bude v únoru, řekl vedoucí městského odboru investic Pavel Grisník.. Plzeň má nyní dva parkovací domy Rychtářka se 447 místy a u Nového divadla se 166 místy.

Připravuje se i další parkovací dům

Na třetí parkovací dům ve Skupově ulici na Borech schválili zastupitelé v pondělí peníze v rozpočtových výhledech na roky 2022 až 2025. "Bude realizován v letech 2024 a 2025," řekl radní pro ekonomiku David Šlouf (ODS). Stavba by měla podle Grisníka začít v roce 2024 a potrvá dvě stavební sezony. "Je už zahrnutá v rozpočtu na příští rok i ve výhledech, abychom měli peníze na přípravu a mohli na tom pracovat," řekl.

„Půjde o kompletně nadzemní čtyřpodlažní objekt se zelenou střechou," uvedl náměstek primátora Michal Vozobule (TOP 09). Podle Grisníka je už vydané stavební povolení, které ještě není v právní moci. „Vznikne tam 329 parkovacích míst, jak pro rezidenty, tak volné placené parkování. Přesný rozsah se určí až po jednání s budoucím správcem," uvedl. Dále tam bude 34 míst na nabíjení elektroaut. Dům bude stát na místě současného spodního parkoviště mezi policejní stanicí a Skupovou ulicí. Horní parkoviště u obchodního domu Luna zůstane. „K tomu máme ještě projekt venkovního parteru, kde řešíme sadové úpravy a úpravy chodníků, aby také to okolí nějak vypadalo," doplnil Grisník.

Vedle parkoviště P+R v Kaplířově ulici Plzeň také chystá osazení závor u hliněné parkovací plochy u řeky Mže pod mostem generála Pattona, kde vznikne placené automatické parkoviště v režimu P+G ("zaparkuj a jdi"). Závory město instaluje také na předloni upravenou plochu v Kotkově ulici pod autobusovým nádražím, kam se vejde až 250 aut. Dále osadí závorami parkoviště u bývalé Normy v Lochotínské ulici.

„Chtěli bychom vše zvládnout příští rok, ale uvidíme, jak se osvědčí nový závorový systém a jeho dodavatel," uvedl Vozobule. Město po složité soutěži vybralo firmu ze Slovenska. „Teď budeme vyměňovat závory v sadech Pětatřicátníků, kde bude místo budky automat, a také novou technologii do Rychtářky. Tam si firmu vyzkoušíme a pak už by měla dodávat rychleji," řekl náměstek. Na záchytných parkovištích budou řidiči platit zvýhodněnou sazbu a obdrží jízdenku na MHD. Plzeň dále plánuje parkovací dům u bazénu na Slovanech. Projekt a stavební povolení by měly být do roka.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzen.eu

Štítky parkování, parkovné, placené zóny, zóny placeného stání, P+R, závorový systém, parkovací dům, Plzeň, Emil Škoda, projekt, Michal Vozobule, ODS, Martin Baxa, TOP 09, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velkou parkovací revoluci zažije město Plzeň, přibydou záchytná parkoviště se závorovými systémy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.