Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řidiči vyjedou už v sobotu na první část východního okruhu Plzně za 650 milionů korun

O půlnoci z pátku na sobotu zprovozní Ředitelství silnici a dálnici (ŘSD) první část východního městského okruhu v Plzni, nazvanou Plaská - Na Roudné - Chrástecká. Jde o největší silniční stavbu ve městě za posledních pět let. Nová čtyřproudá silnice v délce 1,8 kilometru přijde zhruba na 650 milionů korun. Odlehčí přetížené Karlovarské třídě i frekventované silnici u Boleveckého rybníka, největší rekreační oblasti Plzně.

Kompletně dokončena by měla být stavba pravděpodobně 11. září, informoval novináře Zdeněk Kuťák, ředitel plzeňské oblasti ŘSD. To je společně s krajem a městem investorem akce, která zahrnuje včetně propojek téměř tři kilometry silnic.

Řidiči směřující z největšího sídliště Lochotín po ní budou moci jezdit z Plaské ulice k Jateční ulici a kolem čistírny odpadních vod dále na Prahu, ale také na jih Plzeňska. „Už v sobotu 22. května tam budou auta projíždět ve všech pruzích, poté se budou dodělávat jen vegetační úpravy, chodníky a další," uvedl Zdeněk Kuťák. Stavbaři dokončili zabezpečení svahu, kruhové křížení pod dvěma novými železničními estakádami a jeho propojení s existujícím kruhovým objezdem na Bílou Horu.

Silnice vede podél tratě Plzeň - Žatec a zástavby u Velkého Boleveckého rybníka a v poli pod kopcem Mikulka, kde navazuje na provizorní dvouproudou propojovací silnici, investici města. Ta se napojuje na nový most přes Berounku, tedy na krajskou silnici druhé třídy II/231. Díky posunu do pole přestanou jezdit tisíce aut okolo domů. Nejsložitějším stavebním objektem byla kvůli blízkému železničnímu i silničnímu mostu velká okružní křižovatka, která nahradila nepřehledné křížení ulic Na Roudné a Jateční. Plzeň dá na stavbu asi 160 milionů Kč a kraj zhruba 60 milionů Kč.

Stavby navazujících úseků silnice I/20 - Na Roudné-Jateční, který se napojí na novou silnici pod kopcem Mikulka, a dále nejdelšího úseku Jasmínová-Jateční mají začít v letech 2024 a 2025. Celý východní okruh kolem Plzně, který povede z dálničního přivaděče D5 v Černicích k výpadovce na Karlovy Vary, by měl být hotový v roce 2032. Bude součástí mezinárodního tahu E49 Vídeň - České Budějovice - Plzeň - Karlovy Vary - Magdeburg.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky východní okruh, dopravní stavba, ŘSD, obchvat Plzně, Plzeň, silnice, Ředitelství silnic a dálnic, Roudné, Velký Bolevecký rybník, Karlovy Vary, Praha, Lochotín, Plzeňský kraj, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči vyjedou už v sobotu na první část východního okruhu Plzně za 650 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.