Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ŘSD začalo s rekonstrukcí mostu na hlavním tahu z Plzně na Rožmitál a Příbram

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo ve Spáleném Poříčí stavbu nového mostu přes řeku Bradavu za zhruba 45 milionů korun. Stavba pomůže nejen řidičům a pěším, ale odstraní také problémy při záplavách. Její dokončení je plánováno na listopad. Dnes v noci dojde k převedení provozu na provizorní most.

„Připravoval se už asi 12 let. Také z důvodů, že současný most měl malou průchodnost pro povodňovou vodu. Navíc tam většinou stála auta, protože je tam přednost z jedné strany," uvedl místostarosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (STAN).

Velmi těžce tudy projíždějí kamiony, protože most je úzký a do zatáčky. Od 70. let tudy chodili pěší po provizorní lávce. „Na novém mostě vzniknou chodníky a dva jízdní pruhy. A hlavně tam nebude prostřední nosník, takže pod ním lépe projde velká voda. Při velkých povodních v roce 2002 došlo ve městě k poškození mostu a břehu, protože Bradava má rozsáhlé povodí, asi 100 kilometrů čtverečních z velké části Brd, a je docela nebezpečná, když přijde přívalový déšť," vysvětllil.

V roce 2002 byla ve Spáleném Poříčí zatopena řada domů, evakuovali se lidé a u mostu se utrhl břeh. Nový most tak zbezpeční průtok vody.

„Stávající most bude i s lávkou pro pěší zdemolován. Na jeho místě vybudujeme most nový a následně dojde i k úpravě nábřežních zdí. Důvodem stavby je nevyhovující prostorové uspořádání mostu. Způsobuje značné dopravní komplikace, kdy jeho šířka neumožňuje například míjení dvou autobusů nebo nákladních aut," řekl mluvčí ŘSD Adam Koloušek.

Silnice první třídy číslo 19 bude průjezdná po celou dobu stavby. Provoz bude veden jedním směrem kyvadlově po provizorním mostě. Uzavřena bude křižovatka v Republikánské ulici.

„Během stavby se odřízne druhá část obce (směrem na Hořehledy a nahoru na Karlov), takže vozidla ze směru od Rožmitálu budou muset po rekonstruované vyasfaltované polní cestě," dodal Čížek. Řidiči se z dolní části Spáleného Poříčí dočasně nedostanou po hlavní silnici I/19 směrem k náměstí. Pro místní dopravu bez nákladních vozidel bude sloužit polní cesta. Nákladní vozy musejí po delší objížďce. Po hlavní silnici I/19 od Hořehled ve směru na Blovice pojedou přes Struhaře.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky Spálené Poříčí, most, stavba, ŘSD, záplavy, Bradava, Ředitelství silnic a dálnic, Plzeň, Příbram, Pavel Čížek, Starostové a nezávislí, Hořehledy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD začalo s rekonstrukcí mostu na hlavním tahu z Plzně na Rožmitál a Příbram  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.