Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Platnost propadnutých řidičských průkazů a STK se prodlužuje o deset měsíců

Propadnuté řidičské nebo profesní průkazy či technické prohlídky vozidel nemusí řidiči řešit. Během pandemické situace se jejich platnost prodlužuje o dalších deset měsíců. Prodloužení se týká dokladů, kterým vypršela platnost mezi 1. září 2020 a 30. červnem 2021. Prodloužení platnosti dokladů je v platnosti po celé Evropské unii.

Prodloužení platnosti dokladů se netýká jen řidičských průkazů a pravidelných technických prohlídek. O 10 měsíců jsou prodlouženy i lhůty pro dokončení školení držitelů osvědčení profesní způsobilosti. Odpustek se částečně týká i nákladní, železniční a vodní dopravy. 

Prodloužení platnosti spadá pod evropský program Omnibus II. Během jeho prvního kola byl lidem prodloužený termín dokladů, kterým skončila platnost mezi únorem a srpnem. 

„V současné situaci je důležité, aby lidé mohli ještě více omezit své kontakty a mimo domov řešili opravdu jen to nejnutnější. K tomu nám pomůže i toto nedávno přijaté nařízení, které bude možné v různých oblastech dopravy využívat,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

I přes další prodlužování platnosti dokumentů, zůstávají úřady a provozovny STK ověřeny. Například výměnu řidičského průkazu lidé i nadále vyřeší na všech úřadech s rozšířenou působností

Pokud je to alespoň minimálně možné, doporučuje ministerstvo dopravy, aby řidiči svá vozidla na pravidelnou technickou kontrolu připravila. Opatření má pomoci zejména těm, kteří se cítí zdravotně ohroženi a museli by cestovat mezi okresy. 

Doklady již jednou prodloužené se i nyní mohou znovu prodloužit. A to buď do 1. července 2021 nebo o 6 měsíců, pokud prodloužená platnost vyprší po datu 1. července 2021.

Příklady životních situací:

  • Pokud řidiči vypršel řidičský průkaz v původním termínu již 25. března 2020, byl mu prodloužen Omnibusem I do 25. října 2020. Nyní je mu opět prodloužen Omnibusem II až do 1. července 2021. 
  • Řidiči vypršel řidičský průkaz původně 29. srpna 2020 a Omnibusem I mu byl prodloužen až do 29. března 2021. Omnibus II mu prodlouží doklad až do 29. září 2021, protože prodloužení o půl roku je již po datu 1. července 2021.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto STK Na Přerovské

Štítky řidičský průkaz, STK, platnost, výměna, Omnibus II, termín, propadnutí, kontrola, pandemie, Evropská unie, ANO 2011, Karel Havlíček, Ministerstvo dopravy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platnost propadnutých řidičských průkazů a STK se prodlužuje o deset měsíců  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.