Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řidičům mají opravenou celou silnici mezi Tachovem a Přimdou

Řidiči mířící z Tachova na dálnici D5 do Německa nebo opačným směrem na Cheb mají ode dneška opravenou celou téměř 15 kilometrů dlouhou silnici z Přimdy na okraj Tachova. Na silnici druhé třídy zbýval ještě opravit prostřední, 5,4kilometrový úsek, který stál 80 milionů korun a otevřel se dnes. Na celou silnici z Pernolce do Přimdy vydal kraj téměř 180 milionů korun včetně DPH, většinu nákladů pokryly evropské programy ROP a IROP, řekl Josef Popule ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje (SÚS).

"Silnice propojila Tachov s dálnicí a vlastně i Přimdu od Rozvadova," uvedl. Dnes dokončený úsek vede od kraje Úšavy přes obec a končí u sjezdu na dálnici u Mlýnce. Jde o jednu z největších letošních staveb SÚS. Nová vozovka by měla podle dodavatelské firmy Eurovia vydržet desítky let.

"Prostřední úsek byl nejnáročnější na přípravu, protože jsem rozšiřovali hráz rybníka, upravovali výtok a rozšiřovali celou silnici mezi lesy ze 4,5 na 6,5 metru," uvedl Popule.

Silnici využívají jako přivaděč na dálnici tisíce automobilů denně včetně kamionů směřujících z Mariánskolázeňska na D5 do Prahy a Německa.

"Za posledních pět let vzrostla doprava o 30 procent a pořád se zvyšuje. Při posledním sčítání tu projíždělo okolo 10 tisíc aut za 24 hodin," uvedl Popule. Nárůst nákladní dopravy je kvůli rozvoji průmyslových zón podél dálnice trojnásobný. "Na tomto úseku to bylo hodně úzké a nebezpečné. Dva kamiony se tam těžko vešly," uvedla Jitka Valíčková (Za obec krásnější), starostka Starého Sedliště, pod nějž patří Úšava. Kamiony podle ní často nejezdí na průmyslovou zónu Nová Hospoda u Boru, ale přes vesnice, aby platily menší mýtné a pak se napojují u Mlýnců, což je část Přimdy.

"Znám to tady z minula. Co do zrychlení a bezpečnosti je to ohromný pokrok," uvedl hejtman Josef Bernard (ČSSD). Podle náměstka hejtmana Pavla Čížka (STAN) byla přístupnost příhraničního regionu v minulých letech hrozná. "Na okrese Tachov se ale stavy silnic zásadně změnily a je to teď skoro nejlepší ze všech (sedmi) okresů," uvedl. SÚS velmi dobře vybrala hlavní tahy, které se prioritně opravily.

První krajní úsek z roku 2014 má délku 4,2 km a začíná od křižovatky se silnicí II/199 před Tachovem, vede přes Pernolec a končí na začátku Úšavy. Další krajní část, postavená ve stejném roce, vede od D5 a končí před křižovatkou se silnicí II/605 v Přimdě.

Autoři | Foto Plzeňský kraj

Štítky ČR, EU, stavby, silnice, správa, Plzeňský, Tachov, Přimda, dálnice, Německo, Plzeňský kraj, Cheb, Dálnice D5, Eurovia CS, Josef Bernard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidičům mají opravenou celou silnici mezi Tachovem a Přimdou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.