Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Správa železnic hledá projektanta nové trati z Plzně do Stodu pro rychlost 200 km/h

Za necelé tři roky by měla začít výstavba tratě pro rychlost vlaků 200 km/h z Plzně do Stodu. Správa železnic vyhlásila tendr na projektanta, který vytvoří dokumentaci pro stavební povolení novostavby dvoukolejné trati. Předpokládaná hodnota zakázky činí 219 milionů korun.

„Dokončení stavby, plánované na závěr roku 2026, přinese rychlejší a kapacitnější přeshraniční spojení z Plzně do Mnichova a dalších důležitých center Bavorska. Připravovaná investiční akce Správy železnic je součástí souboru čtyř staveb v úseku Plzeň – Domažlice – státní hranice s Německem. Jejich cílem je zkapacitnění trati a zrychlení provozu tak, aby železnice byla konkurenceschopná v mezinárodní osobní a nákladní dopravě i v obsluze Plzeňského kraje,“ informovala Nela Friebová, mluvčí Správy železnic.  

Celkové investiční náklady této stavby se předpokládají ve výši devět miliard korun. Jejím předmětem bude výstavba nové dvoukolejné elektrifikované trati o délce 18,5 km v úseku Plzeň – Stod převážně ve zcela nové stopě a v parametrech pro rychlost 200 km/h. „Té budou moci vlaky dosáhnout v téměř celém nově vybudovaném úseku. V rámci prací se vybuduje nová zastávka Líně a zmodernizují se zastávky Zbůch a Chotěšov u Stoda,“ doplnila mluvčí. Komplexní modernizací projde i železniční stanice Stod.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic

Štítky Správa železnic, nová trať, rychlost 200km/h, Plzeň- Stod, tendr na projektanta, Plzeň, Správa železniční dopravní cesty, Stod, Německo, Bavorsko, Domažlice, Mnichov, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic hledá projektanta nové trati z Plzně do Stodu pro rychlost 200 km/h  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.