Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Cesty do SRN za nákupy a turistikou se nedoporučují, nejsou ale zakázané

Ne úplně jasná je situace kolem otevření hranic se SRN, které dnes v poledne opustili naši policisté. Ještě dopoledne totiž platilo, že k cestě do SRN musí mít i nadále český občan doložitelné odůvodnění a že v Německu se i nadále budou dělat namátkové kontroly. Důvodem k cestám neměly být nákupy a turistika. Češi cestující z Německa se mohou od dnešních 12.00 vracet bez povinnosti mít platný test na koronavirus. Že se situace mění, upozornilo odpoledne na svém webu velvyslanectví SRN v Praze.

„Upozorňujeme, že se pravidla s ohledem na dynamický vývoj situace mohou rychle měnit, a proto nemůžeme zaručit, že poskytnuté informace jsou vždy aktuální,“ stojí na stránkách německého velvyslanectví. Vstup do Německa je podle dalších informací velvyslanectví českým občanům v zásadě umožněn bez udání důvodu a bez nutnosti předložení negativního PCR testu na nemoc COVID-19!

„Německo neoznámilo žádnou ochranu svých vnitřních pozemských nebo vzdušných hranic. Neprovádějí se ani žádné dočasné kontroly na hranicích s ČR ohledně důvodu pro cestu. Proto se ani nekontrolují důvody pro vstup na území Německa a ani se nerozhoduje o umožnění vstupu na území Německa. Spolková policie na hranicích s ČR nezabrání vstupu osobám, které do Německa cestují bez závažného nebo nutného důvodu,“ pokračuje prohlášení na webu velvyslanectví.

Dále je ovšem uvedeno, že nadále platí do 15.06.2020 současně platná úprava ohledně cest do Německa včetně zásady, že by se neměly uskutečnit cesty, které nejsou nezbytně nutné, například za účelem nákupu nebo turistiky. „Česká vláda sice oznámila uvolnění opatření v souvislosti s aktuální pandemickou situaci, pro cesty do Německa vás nicméně i nadále důrazně žádáme, aby se cesty, které nejsou nezbytně nutné, neuskutečňovaly. Platí to zejména pro cesty za účelem nákupu nebo turistiky,“ informuje velvyslanectví SRN.

Na základě tohoto doporučení lze tedy usuzovat, že vyjede-li v sobotu český občan na výlet nebo na nákup do SRN, neměl by mu ze strany německé policie hrozit nějaký postih. Cesta za tímto účelem není zakázána, pouze se nedoporučuje. Zřejmě jde z německé strany o preventivní opatření, které má vést k tomu, aby do SRN za nákupy nevyrazilo obrovské množství českých občanů.    

Naopak ze SRN do Česka už dnes odpoledne přijížděli první němečtí turisté, aby zmapovali situaci v českém pohraničí. Někteří prodejci u hranic už otevřely své stánky, postupně se začínají otevírat i čerpací stanice v blízkosti přechodů, které byly v době koronaviru uzavřené.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky hranice, hraniční přechody, policejní kontroly, Plzeňský, ministr vnitra, otevření hranic, Německo, turismus, COVID-19, Praha, Česko, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cesty do SRN za nákupy a turistikou se nedoporučují, nejsou ale zakázané  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.