Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Konvoj historických i současných tramvají a prohlídka nové vozovny, hromadná doprava oslaví 125. výročí

Letos tomu je 125 let, kdy se Plzeňané mohli poprvé svézt městskou veřejnou dopravou. Hlavní zásluhu na tom nesl slavný elektrotechnik František Křižík. Dopravní podniky chtějí toto výročí náležitě oslavit. V sobotu 15. června budou po městě jezdit historické vozy a na programu je i konvoj tramvají. Velkým tahákem pak budou komentované prohlídky nové vozovny na Slovanech, která se vůbec poprvé otevře veřejnosti. Vstup bude zdarma.

Hlavní program se uskuteční v autobusové a trolejbusové vozovně na Karlově, kde proběhne slavnostní zahájení a návštěvníci budou moci vyrazit na komentované prohlídky nebo si prohlédnout výstavu historických autobusů i trolejbusů. Chybět nebudou ani ukázky dynamického dispečinku nebo soutěže.

Po celou sobotu mezi vozovnami pendlovat historické autobusy. V intervalu 10 minut pak zajistí dopravu i bateriové trolejbusy, které budou jezdit po trase Vozovna Karlov – Jižní předměstí – U Práce – Mrakodrap – Pařížská – Hlavní nádraží – Železniční poliklinika – Slovany – Vozovna Slovany a zpět.

„Na letošní rok připadá velmi významné výročí, a to 125 let městské hromadné dopravy v Plzni. Jsem rád, že se nám podařilo zorganizovat tomu odpovídající oslavy a návštěvníkům se otevře nejen vozovna na Karlově, ale i nová vozovna na Slovanech. Ta byla dokončena teprve v minulém roce a veřejnosti se tak otevře vůbec poprvé," prozradil generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) Jiří Ptáček.

V nové vozovně na Slovanech budou pro návštěvníky připraveny celkem tři varianty komentovaných prohlídek – měnírna, provozně-administrativní budova a haly odstavu a údržby. Vzhledem k omezené kapacitě prohlídek je nutná registrace v den akce na informačním stánku. Na okružní jízdy bude ze zastávky Vozovna Slovany ke Zvonu a zpět vyjíždět historická tramvaj.

Skončila rekonstrukce tramvajové vozovny na Slovanech za 1,8 miliardy. Objekt má i obří zelenou střechu

Po 29 měsících skončila rekonstrukce tramvajové vozovny v Plzni na Slovanech. Šlo o jednu z největších akcí v novodobé historii Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Rekonstrukce se uskutečnila za plného provozu a celková cena stavby je...

„Počítáme s tím, že se návštěvníci budou chtít podívat do obou vozoven a tomu jsme přizpůsobili i dopravu. Mezi vozovnami nebudou pendlovat jen historické autobusy, ale v intervalu 10 minut budou jezdit přes centrum i naše nejmodernější bateriové trolejbusy,“ říká dopravně provozní ředitel PMDP Miroslav Macháň.

Sobotní program zakončí večerní jízda historických autobusů Škoda 706 RO, Škoda 706 RTO, Karosa ŠM 11 a Karosa B 931. „Autobusy vyjedou ve 21.30 z náměstí Republiky, kde jízdu i zakončí přibližně ve 23.00. Vzhledem k omezené kapacitě je nutné si na tuto jízdu zdarma pořídit vstupenku na webových stránkách Plzeňské vstupenky,“ radí mluvčí PMDP René Vávro.

Podniky připravily program i na neděli 16. června. Do ulic Plzně vyjede konvoj historických i současných tramvají. „Celkem 12 tramvají sveze zájemce z vozovny Slovany na Univerzitu, do obratiště Malesická a zpět na Slovany. Konvoj vyrazí přesně v 10.00 a vstupenky je možné zakoupit opět přes webové stránky Plzeňské vstupenky,“ dodal Vávro. Podrovnosti najdou zájemci na webových stránkách dopravních podniků.

Plzeňská radnice se stala národní kulturní památkou, na seznam se dostala i Křižíkova tramvaj z roku 1899

Renesanční klenot v podobě plzeňské radnice na náměstí Republiky se stal národní kulturní památkou. Objekt byl postaven podle plánů italského stavitele Giovanniho de Statia v letech 1554 až 1559 a šlo o jednu z prvních renesančních radnic v českých...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PMDP

Štítky dopravní podniky, výročí, založení dopravních podniků, historie hromadné dopravy, hromadná doprava v Plzni, oslavy, historické jízdy, vozovna Slovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konvoj historických i současných tramvají a prohlídka nové vozovny, hromadná doprava oslaví 125. výročí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.