Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pohonné hmoty opět podražily v Plzeňském kraji po pětitýdenním zlevňování

Po pětitýdenním zlevňování v Plzeňském kraji mírně zdražily pohonné hmoty. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v regionu prodává v průměru za 39,14 Kč, před týdnem byl o 18 haléřů levnější. O sedm haléřů na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 39,58 Kč. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 2,97 koruny na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 6,53 Kč na litru více.

Nejlevnější benzin v kraji aktuálně prodávají čerpací stanice v okrese Plzeň-sever, kde stojí litr v průměru 38,47 Kč, a za týden tak zdražil o korunu a sedm haléřů. Za naftu platí teď nejméně motoristé na Domažlicku. Litr tam čerpací stanice prodávají průměrně za 38,84 koruny, což je o 29 haléřů na litru víc než minulou středu. Nejvíc platí dlouhodobě za pohonné hmoty motoristé v pohraničním okrese Tachov. Litr benzinu tam teď stojí průměrně 41,47 Kč, což je o 2,70 koruny víc než před týdnem. Nafta se tam prodává aktuálně průměrně za 41,52 Kč/l, zdražila tak za týden o 25 haléřů na litru.

V celé ČR za týden klesla průměrná cena nafty o deset haléřů na 39,31 koruny za litr. Levnější diesel byl naposledy v polovině září. Cena benzinu po říjnovém poklesu nyní stagnuje. Litr naturalu se na čerpacích stanicích ve středu prodával v průměru za 38,85 koruny, stejně jako o týden dříve. Paliva v Česku zlevňují od začátku října, předtím zhruba čtyři měsíce zdražovala. Podle analytiků by mělo zlevňování pokračovat díky poklesu ceny ropy na trhu. Negativně se naopak projevilo oslabení české koruny, která je důležitá pro import ropy a pohonných hmot.

Nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Litr naturalu tam vyjde průměrně na 40,72 koruny a stejné množství nafty na 40,94 Kč. Ve všech ostatních krajích jsou průměrné ceny pohonných hmot pod 40 korunami za litr, a to jak u naturalu, tak nafty. Nejlevněji tankují řidiči benzin v Ústeckém kraji s průměrnou cenou 38 Kč/l, nafta vychází nejlevněji v Královéhradeckém kraji, v průměru je litr za 38,76 Kč.

V sousedním Německu ceny paliv za poslední týden klesly o desetihaléře. Srovnatelný typ benzinu prodává podle údajů serveru benzinpreis-aktuell.de v přepočtu průměrně za 44,80 Kč/l, nafta stojí 43,60 koruny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ceny paliva, čerpací stanice, zdražení paliv, drahá nafta, diesel, cena benzinu, pohonné hmoty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohonné hmoty opět podražily v Plzeňském kraji po pětitýdenním zlevňování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.