Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policisty šokoval zdrogovaný jezdec na silné elektrokoloběžce, proti předpisům se provinil hned v pěti případech

Na přísnou kontrolu chodců a cyklistů se zaměřili policisté z Plzeňského kraje. A v obou případech zaznamenali celou řadu přestupků. Jednoznačně nejvíce jich měl překvapivě na svém kontě jezdec na elektrické koloběžce. Samozřejmě policisté kontrolovali i vozidla. A tentokrát bylo nejčastějším zjištěným přestupkem telefonování za jízdy.

„U chodců policisté kontrolovali, zda při snížené viditelnosti mají na sobě reflexní prvky, dodržují pravidla při pohybu na komunikaci a přecházejí na přechodu pro chodce na zelený signál. U cyklistů policisté prováděli orientační dechovou zkoušku, neboť i pro cyklisty platí, že nesmí řídit pod vlivem alkohol a ani drog. V případě chodců policisté zjistili osmadvacet přestupků a u cyklistů pět,“ informovala mluvčí policie Eva Červenková.

Největšího hříšníka objevili policisté na Nepomucku na jižním Plzeňsku, kde zastavili ke kontrole řidiče elektrokoloběžky. „Vzhledem k vysokému výkonu elektrické koloběžky by měla již být registrována v registru vozidel, měla mít zákonné pojištění, řidič měl být vlastníkem patřičného řidičského oprávnění a při jízdě měl mít ochrannou přilbu. Tento řidič elektrokoloběžky měl ještě ke všemu pozitivní orientační test na omamné a psychotropní látky,“ popsala případ mluvčí policie.

O den později policisté na severním Plzeňsku zastavovali ke kontrole vozidla a prováděli u nich měření emisí výfukových plynů. Z šesti vozidel, u kterých policisté měřili emise, hned u čtyř vozidel zjistili překročení stanovených limitů. Policisté na místě vyřešili přestupkové jednání a na závadových vozidlech omezili technickou způsobilost na dobu 30 dnů, během kterých musí být závada odstraněna.

V celém kraji pak policisté zkontrolovali 507 vozidel a zjistili na 141 přestupků. „Nejčastěji zjištěným přestupkem bylo u 36 řidičů telefonování za jízdy, 21 řidičů usedlo do vozidla, které nemělo vyhovující technický stav a v 17 případech policisté zjistili překročení povolené rychlosti. Při této akci policisté na Železnorudsku zastavili ke kontrole jednapadesátiletého řidiče, který při orientační dechové zkoušce na alkohol nadýchal hodnotu 2,3 promile,“ zdůraznila Eva Červenková.

A kontrola se nevyhnula ani západočeskému úseku dálnice D5, kde policisté zjišťovali u řidičů nákladních vozidel, zda se věnují řízení. Z 30 kontrolovaných řidičů u 26 z nich policisté zjistili porušení předepsaných zákonů. Řidiči nejčastěji telefonovali během jízdy, nebyli připoutáni a někteří neměli zaplacený poplatek za užití dálnice.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policejní kontrola, test na alkohol, test na drogy, zákaz řízení, telefonování za jízdy, měření emisí, elektrokoloběžka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Šimice

Před časem jsem kvůli diskuzi hledal, jaká jsou pravidla pro užívání podobných elektrických vozítek a narazil jsem jen na omezení rychlosti koloběžek 25 km a zákazu jet na tom dva! Ovšem ty silné modely mají dva motory a sice je tam omezovač, kdy snad i vypnou jeden motor a hlídá to těch 25 km, ovšem to lze snadno odblokovat. A třeba takový onewheel, inmotion, segway apod. není na chodníku ani vidět, pokud je dotyčný za někým a přitom to má rychlý odpich. Podobně je třeba longboard, což je čtyřkolka jako skateboard, elektrické brusle nebo i taková dvoukolka, kdy se vlastně stojí na příčném prkénku mezi dvěma koly. A to není zdaleka vše, co se vyrábí a dováží... A pro to snad ani pravidla nejsou...Přitom inmotion jezdí třeba i 40km/hod.! A když tohle kličkuje mezi chodci nebo to dokonce jelo mezi dvěma trolejbusy a stíhalo, ovšem jezdec neměl ani reflexní vestu, natož nějaké odrazky či další věci, co musí mít i cyklista, bylo to dost nebezpečné! A naši zákonodárci opět zaspali.

Neděle, 15. října 2023, 02:50Odpovědět

Libor Burian

Mafie bendostánu tam nesedí aby něco řešila, práce a mír sprosté slovo.

Neděle, 15. října 2023, 07:44Odpovědět

Miroslav Šimice

Dělá to 65km/hod. a jezdì s tím po chodníku! A pokud po silnici, jen některé, rovnou z Číny, měly třeba reflektory a odrazku vzadu. A má to fakt sílu, přesto s tím jezdí bez helmy, i když vjet do výmolu je skoro zabiják! A jak na tom dávají znamení o odbočení, pokud tedy jedou mezi auty. Za mne jsou vidět hůře, než cyklista.

Neděle, 15. října 2023, 02:27Odpovědět

Miroslav Šimice

Od kdy mají chodci povinné reflexní vesty, že to cajti kontrolovali?!

Neděle, 15. října 2023, 02:22Odpovědět

Libor Burian

Recidivistům hned nasadit monitorovací náramky které jsou vyvinuty, zákaz požívání alkoholu a drog, povinnost zdržovat se v práci nabo doma, jinak se z toho bahna nevyhrabeme. O důvodech dnešního stavu bahna viz ve vláknech diskuse.

Sobota, 14. října 2023, 07:36Odpovědět

Pavel Pánek

koloběžka - na tom se stojí a jízda se koná odrážením. To, co je na obrázku, je motorka, byť s elektrickým pohonem, ale to z ní koloběžku nedělá. Co je to za nesmysl říkat elektrokoloběžka všemu, co jezdí na elektřinu po dvou kolech???

Pátek, 13. října 2023, 13:00Odpovědět

klme mamp

Tomuhle může říkat koloběžka jen naprostý debil...

Pátek, 13. října 2023, 12:26Odpovědět

Policisty šokoval zdrogovaný jezdec na silné elektrokoloběžce, proti předpisům se provinil hned v pěti případech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.