Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Má význam otevírat pro auta uzavřenou část Americké v době od osmé večer do páté hodiny ranní?

Opětovné otevření střední části Americké třídy pro individuální automobilovou dopravu chystá nové vedení města Plzně. Auta by se ale mohla na Americkou vrátit jen v době po osmé hodině večerní až do páté ráno. Přes den bude platit zákaz, který trvá od srpna 2021. V anketě Plzeňské Drbny teď můžete hlasovat o tom, zda má pro vás nová úprava smysl a zda ji využijete.

Má pro vás význam otevírat pro individuální automobilovou dopravu uzavřenou část Americké třídy v době od osmé hodiny večer do páté hodiny ranní?

Celkem hlasovalo325 čtenářů

Na částečném otevření Americké třídy v přesně stanovené době se dohodli členové nové radniční koalice, tedy ANO, PRO Plzeň, Piráti a STAN při jednání o programovém prohlášení. Před uzavřením části Americké třídy po ní denně projíždělo až 15 tisíc vozidel. Teď nemohou motoristé využívat úsek od Škroupovy po Resslovu ulici a v opačném směru od Goethovy po ulici V Šipce. Po Americké jezdí vedle MHD ještě cyklisté, složky IZS a zásobování. Do několika týdnů by se ale mohla pravidla změnit a přes noc by byla celá Americká opět uvolněna pro veškerou dopravu. Návrh ještě musí schválit orgány města.

Na uzavřené Americké třídě bez osobních automobilů měl vzniknout městský bulvár, kde město plánovalo vysadit další stromy, po menších stavebních úpravách tam měl mimo jiné vzniknout nový prostor pro předzahrádky. Zklidnění provozu přineslo rychlejší a plynulejší průjezd vozů MHD, což přineslo dopravnímu podniku milionové úspory. VozyMHD tam dříve popojížděly v nejhorších kolonách rychlostí 2,5 kilometru za hodinu už od křižovatky u hlavního nádraží a nabíraly zpoždění až 16 minut.

„Režim na Americké třídě byl tématem, na kterém se názory stran v naší koalici významně rozcházely. Proto si velmi vážím toho, že jsme se dokázali domluvit. Finální řešení vnímám pozitivně. Připravujeme k němu celou řadu dalších kroků, u kterých věřím, že potěší chodce i řidiče,“ uvedl primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Velké množství motoristů bohužel zákaz vjezdu do části Americké třídy od začátku nedodržuje a děje se tak masivně i za bílého dne. Součástí kompromisní dohody o Americké je i to, že přes den bude v ulici efektivnější způsob postihování hříšníků porušujících omezení díky instalování kamerového systému s videoanalýzou projíždějících vozidel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Americká třída, uzavření Americké třídy, uzavírka, MHD, plynulost provozu, anketa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Má význam otevírat pro auta uzavřenou část Americké v době od osmé večer do páté hodiny ranní?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.