Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Miliardu korun bude investovat příští rok Plzeňský kraj do oprav svých silnic druhé a třetí třídy

Nejméně jednu miliardu korun bude příští rok investovat Plzeňský kraj do svých silnic druhé a třetí třídy. To bude minimálně stejně jako letos. Náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (STAN) označil za malý zázrak v současné energetické krizi, že pro rok 2023 nehrozí kraji žádné zásadní změny ve financování dopravních staveb, dopravní obslužnosti ani správy a údržby silnic (SÚS). Další peníze chce kraj získat z EU, hlavně na napojení severního Rokycanska na dálnici D5 a opravu mostu v Liblíně.

„Budeme dokončovat stavby, které jsou rozjeté v letošním roce, a to za 334 milionů korun. Na nově zahajované akce půjde v příštím roce z rozpočtu kraje 225 milionů korun," řekl Pavel Čížek. Kraj se snaží, aby to bylo na každém ze sedmi okresů rovnoměrně. Peníze z rozpočtu jdou zejména na průtahy silnic, které jsou složitější, protože se připravují ve spolupráci s obcemi vždy několik let, a dále na mosty, jichž má kraj ve správě 964.

„Na větší opravy několikakilometrových úseků používáme peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Příští rok by měl být dobrý, protože bychom měli dostat přes 400 milionů korun. Na to připravujeme stavby. Máme jich připraveno zhruba za 900 milionů korun," uvedl Čížek. Pro všechny kraje je ve schváleném státním rozpočtu přes šest miliard, peníze si rozdělí podle délky silnic. Suma pro Plzeňský kraj by tak mohla být až 440 milionů korun, loni dostal ze SFDI 380 milionů Kč. „Peníze jsou potvrzené, teď je pro nás důležité, aby se řeklo: už můžete soutěžit," řekl Čížek.

Kraj bude navíc usilovat o evropské peníze z programu IROP, a to hlavně na napojení severu Plzeňska a Rokycanska na D5 a na komplexní opravu mostu v Liblíně. Bude se snažit ceny staveb co nejvíc snížit, aby zbylo na další akce. Pro financování z EU má kraj připravenou řadu menších staveb. V IROP bude, na rozdíl od minulých let, pro každý kraj konkrétní suma, z níž nemohou brát jiné kraje.

Plzeňský kraj letos investoval ze svého 545 milionů Kč. „Řada staveb byla také postavena z prostředků SÚS a dalších kolem 380 milionů korun šlo z dotací ze SFDI," řekl Čížek. Celkem to bylo letos 70 staveb, které už jsou dokončené.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzeňský kraj

Štítky silnice v Plzeňském kraji, oprava silnic, silnice druhé a třetí třídy, investice do silnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miliardu korun bude investovat příští rok Plzeňský kraj do oprav svých silnic druhé a třetí třídy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.