Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zklidni hormon, život ti nezachrání. Adrenalin za řídítka nepatří

Od ledna do října letošního roku zemřelo při dopravních nehodách 34 cyklistů, 26 z nich havárii zavinilo. Oproti loňsku počet výrazně stoupl, tehdy jich za stejné období vlastní vinou zahynulo o 10 méně. Policejní statistiky dále ukazují, že nejčastější příčinou nehod cyklistů je nepřiměřená rychlost. Přestože si někteří z nich chtějí rychlou jízdu užít, odborníci se shodují, že adrenalin, který se v těle uvolňuje ve velkém množství hlavně při sportu nebo nebezpečí, na silnice a k běžné jízdě na kole nepatří.

„Adrenalin se neslučuje se základními právními podmínkami provozu na pozemních komunikacích, kdy se všichni účastníci silničního provozu musí chovat ohleduplně, ukázněně a řídit se podle pravidel na pozemních komunikacích,“ zdůrazňuje Jan Frieser z odboru služby dopravní policie. S jeho slovy, avšak z lékařského pohledu, souhlasí také generální ředitel a předseda představenstva Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš. „Adrenalinovým sportům se také říká extrémní sporty. Nemyslím si, že by měla být běžná cyklistika za takový sport považována a určitě by neměla být takto provozována.“ Připouští však, že adrenalinovým sportem se cyklistika stává při jízdě na frekventované silnici. „Ještě k tomu přidejme sníženou viditelnost a bicykl beze světla, bez odrazek, cyklistu bez přilby, tedy celkově bez rozumu, a máme o adrenalin bohatě postaráno,“ dodává generální ředitel liberecké nemocnice.

Cyklistika je v České republice jedním z nejvíce provozovaných sportů

Rekreační cyklistika jako součást životního stylu má v lidském těle produkovat především hormony dobré nálady, jako je endorfin, serotonin a dopamin. „Motivací má být kondice, poznávání, relaxace, a to všechno za podmínek maximální opatrnosti a racionálnosti. Když to shrnu, má nám přinášet mnohem více radosti než napětí, mnohem více pohody než rizika a má vést k utužení zdraví, a ne k hazardování s ním,“ dodává Richard Lukáš.

Adrenalinová cyklistika je naopak obvyklá ve volném terénu. Stezky pro náročnou jízdu, tzv. singltreky, jsou speciálně přizpůsobené horským, trekingovým a dalším typům kol pro těžký terén včetně jízdy na sněhu. Určené jsou pouze pro cyklisty, a tak není možné se na nich střetnout s ostatními účastníky provozu.

Řada cyklistů nehody nehlásí

Od počátku roku do konce října šetřila policie 2453 nehod způsobených cyklistou. Podle statistiky je to o 122 méně než za shodné období v předchozím roce. Přesná čísla však policie nemá, protože velké procento cyklistů nehodu nebo úraz vůbec neoznámí. „Statistika nám také neprozradí, zda jel cyklista v adrenalinovém rauši. V konečném důsledku, jak je vidět, může být kontraproduktivní. „Zklidni hormon, život ti nezachrání", je v případě cyklistiky vcelku trefnou radou. Každý, kdo sedne na kolo, by měl mít svoje tělo pod kontrolou, a především doma nezapomenout přilbu,“ uzavírá Stanislava Jakešová, dopravní expert Týmu silniční bezpečnosti.

Hlavním cílem projektu Na kole jen s přilbou je snížení nehodovosti a zejména následků dopravních nehod cyklistů v ČR zapříčiněným nepoužitím či nesprávným použitím bezpečnostních prvků při jízdě na kole a to prostřednictvím komunikační kampaně o dodržování bezpečnostních zásad při jízdě na kole. Důraz kampaně je kladen na použití ochranných bezpečnostních přileb. Projekt je spolufinancován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Ohodnoť článek

Štítky Tým silniční bezpečnosti, nehoda, cyklista, cyklistika, havárie, Krajská nemocnice Liberec, Česko, Česká kancelář pojistitelů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zklidni hormon, život ti nezachrání. Adrenalin za řídítka nepatří  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.