Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Na západě ČR hrozí odpoledne silné bouřky. V Plzeňském kraji bude v sobotu platit povodňová bdělost

V Čechách se dnes odpoledne vyskytnou velmi silné bouřky s opakovanými srážkovými úhrny až 70 milimetrů, kroupami o velikosti až tři centimetry a nárazy větru kolem 70 km/h. Podle meteorologů lze očekávat škody na majetku, výpadky proudu a problémy v dopravě. Na Moravu a do Slezska dorazí bouřky až večer, srážkové úhrny by v nich ale už měly být menší. Na východě země naopak odpoledne platí varování před vysokými teplotami, které překročí i 34 stupňů Celsia. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Výstraha před velmi silnými bouřkami s vysokým stupněm nebezpečí platí od 14:00 do sobotních 02:00 pro Prahu, střední Čechy, Plzeňský kraj, jižní Čechy a část Vysočiny. Přívalový déšť může rozvodnit malé toky, zatopit podjezdy nebo podemlít komunikace. V Plzeňském a části Jihočeského kraje proto od 15:00 do sobotního poledne platí také povodňová bdělost. Znamená to riziko vzestupu hladin, kdy se ale voda ještě nevylévá z břehů.

Meteorologové rovněž upozorňují, že v bouřkách mohou nárazy větru vyvracet stromy a lámat větve, nebezpečné jsou i kroupy a blesky. "Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky,volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst," uvedli. Nabádají i k opatrnosti při řízení.

Ve zbytku Čech platí výstraha před bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí rovněž od 14:00 do dvou hodin po půlnoci. V Jihomoravském, Moravskoslezském. Zlínském a Olomouckém kraji je stejná výstraha vyhlášená od dnešních 20:00 do sobotního dopoledne. Úhrny v těchto bouřkách mohou být asi 30 milimetrů. Také na těchto místech ale hrozí kroupy i silné nárazy větru.

Odpoledne ještě budou na východě země tropy. Meteorologové proto varují před velmi vysokou zátěží na lidský organismus, přehřátím nebo dehydratací. "Nebezpečí vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem," uvedl ČHMÚ. Ve velké části České republiky je stále do odvolání vyhlášeno nebezpečí vzniku požárů.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky bouřky, krupobití, předpověď počasí, přívalový liják, silný vítr, bouřka, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Plzeňský kraj, Morava, Slezsko, Jihočeský kraj, Praha, Středočeský kraj, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na západě ČR hrozí odpoledne silné bouřky. V Plzeňském kraji bude v sobotu platit povodňová bdělost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.