Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Želví invaze stále neutuchá, strážníci přijali do útulku další zatoulané plazy

Během letních dnů rostou počty nalezených želv na území Plzně. Někdy jde o suchozemské druhy, jindy o invazivní želvu nádhernou, kterou nezodpovědní majitelé vypouštějí do volné přírody. Tato želví nájezdnice dokáže zničit celé populace malých ryb a obojživelníků. V přírodě dokáže přežít dlouhé roky.

Nezodpovědní majitelé vypouští nechtěné želvy do přírody, nepůvodní plaz představuje velké riziko

V poslední době roste počet nalezených želv nádherných poblíž oblíbených plzeňských rybníků. Problém s výskytem tohoto nepůvodního živočicha trvá už několik let. V Evropě je tato želva považována za invazní druh, který dokáže zničit celé populace...

Díky letním teplotám jsou želvy momentálně mnohem aktivnější a častěji na ně narazíme. Své o tom ví městští strážníci, na které se obrátil majitel zahrady v ulici Nad Úslavou, kde našel v trávě želvu říční. Začátkem srpna si zase po silnici v Křimicích vykračovala želva suchozemská. Nejvíce problematické jsou však želvy nádherné. „Plzeňan, který se časně ráno vydal k Boleveckému rybníku, nalezl u břehu procházející se želvu nádhernou. Zavolal strážníky a ti si zvíře převzali a převezli jej do Útulku pro zvířata v nouzi, kde se o něj postarali,“ popisovala mluvčí strážníků Jana Pužmanová zhruba v polovině letošního června. Ve stejný týden policisté vyjížděli i do Škoda sport parku a opět šlo o želvu nádhernou.

Želva nádherná patří mezi nejčastěji chovaný sladkovodní druh želv. Do tuzemských zverimexů se dostala už v 70. letech a masivní zájem o ně vrcholil v devadesátkách. Poptávka byla obrovská. Malé želvičky o velikosti dvacetikoruny dostávaly děti jako například odměnu za vysvědčení. Rodiče si však tehdy neuvědomovali, jakou péči tento tvor bude vyžadovat.

Naším původním druhem je želva bahenní, která dnes patří mezi nejohroženější živočichy, Foto: Zoo Plzeň

Brzy byla na obtíž jejich velikost, dospělý jedinec totiž může měřit až 30 centimetrů. Želva nádherná se živí hlavně masitou potravou, příliš nevoní a častěji se jí musí měnit voda. Taktéž se jedná o dlouhověké zvíře, které se může dožívat i přes 40 let. Všechny tyto okolnosti tak vedly mnohé lidi k jednomu řešení – vypustit zvíře do přírody.

Želva nádherná je sladkovodní plaz původem z Jižní Ameriky. V Evropě se považuje za invazní druh a představuje pro tuzemský vodní ekosystém významné ohrožení. Mohou nejen přenášet nemoci, ale také decimují populace malých ryb či obojživelníků. Nepohrdnou však ani vejci nebo mláďaty vodních ptáků. V zimním období želva hibernuje, a to buď na souši nebo vodě i pod ledem.

„To je to nejhorší, co vůbec mohli udělat. Dnes jsou želvy nádherné úplně všude. Jsou na Košuteckém jezírku, na Radbuze, v Boleváku a celé rybniční kaskádě. Ročně je těch nalezených želv kolem dvacítky, což je jen zlomek. Chytit je není snadné. Tato želva dokáže i v malé vodní ploše zlikvidovat místní populaci obojživelníků. V naší přírodě přežívají několik let, možná i desítky let. Tento problém tu evidujeme už dlouhé roky,“ říká šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Jedinou trochu utěšující zprávou je, že se v našich klimatických podmínkách nedokáže rozmnožovat. Naše léto je pro ni moc krátké. Není ale vyloučené, že se v následujících letech přizpůsobí, což by znamenalo pro tuzemský ekosystém obrovský problém. Nemá totiž žádného přirozeného nepřítele.

„Vše je o zodpovědnosti. Když si pořídím zvíře, a ještě takto dlouhověké, tak bych měl počítat s tím, že se o něj budu muset starat. Když se k nám nějaká želva dostala, tak jsme se jí snažili najít umístění u chovatele, u kterého víme, že jí poskytne kvalitní podmínky a že se o ni postará. Zatím se nám je vždy podařilo umístit, ale těch chovatelů tu není mnoho. Pokud by želvu někdo venku chytil, tak ať ji hlavně opět nepouští,“ apeluje Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MP Plzeň

Štítky želva, želva nádherná, nepůvodní druh, invazní druh, příroda, vypouštění živočichů do přírody, městská policie, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Plzeň, invaze, Škoda Sport, Křimice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Želví invaze stále neutuchá, strážníci přijali do útulku další zatoulané plazy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.