Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

S požárem v Českém Švýcarsku bojují i desítky profesionálních a dobrovolných hasičů z Plzeňského kraje

U požáru v Národním parku České Švýcarsko aktuálně zasahuje 900 hasičů. K dispozici mají více než 200 cisteren. Hořící les pomocí bambi vaků hasí také 18 vrtulníků a pět letadel. Na pomoc svým kolegům vyrazilo také 60 hasičů z Plzeňského kraje. Jeden z dobrovolných hasičů se při zásahu zranil.

Oheň spálil zhruba 1060 hektarů lesního porostu. Tragédii přestála Pravčická brána, jeden ze symbolů Českého Švýcarska, výletní zámeček a restaurace Sokolí hnízdo z roku 1881. Do soutěsek už mohl vstoupit jeden ze strážců parku, podle něj zůstal objekt požárem celkem nedotčen.

„V tuto chvíli je na místě zásahu z Plzeňského kraje 9 dobrovolných jednotek o 27 členech a 13 jednotek profesionálních o 33 příslušnících. Bohužel došlo i k jednomu zranění dobrovolného hasiče z Bílé Hory. Mělo by jít o tržnou ránu na stehně, nicméně nejde o příliš závažné zranění,“ shrnul mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

První odřad vyjel do Hřenska v úterý 26. července ve tři hodiny ráno a po příjezdu se okamžitě zapojil do akce. „Na místě, kde bylo zřízeno čerpacího stanoviště, museli hasiči nahradit velkokapacitní čerpadlo z Litoměřic, které mělo technickou závadu a nebylo možné dodávat vodu na požářiště. Čerpací stanoviště bylo vytvořeno na řece Kamenice v Hřensku,“ popisuje Poncar. Ještě ten samý den vyrazil na místo i druhý odřad s 19 hasiči a čtyřmi cisternami z Tachova, Klatov, Rokycan a Domažlic. K nim se připojily dva dopravní automobily a jeden velitelský vůz z Košutky.

V následujích dnech se hasiči vystřídali a další na místo stále přijížděli. Spolu s jejich počty rostlo i množství vyslané techniky. „Hlavní činností našeho odřadu bylo rozvinutí zhruba čtyř kilometrů dopravního a útočného vedení, kyvadlová doprava vody cisternami, zprůchodnění cesty od popadaných stromů za pomocí motorových pil v délce 1,5 kilometrů k novému ohnisku požáru a hasební práce ve velmi složitém terénu,“ přiblížil mluvčí.

Série velmi rozsáhlých požárů zaměstnávala hasiče v srpnu 2015. Vrtulník armády i policie například pomáhal hasit 20 hektarů lesa a pole mezi Dobřívem a Pavlovskem na Rokycansku. Do boje se zapojili také hajní, kteří hasičům pomáhali s orientací po lesních cestách. Příčinou požáru byla jiskra od kombajnu.

První tři dny prováděli plzeňští hasiči zejména průzkumy ve skalnatém terénu a starali se o dálkovou dopravu vody za pomoci velkokapacitního čerpadla. Další jejich činností byla i požární ochrana hotelů. „Velice se nám osvědčilo použití čtyřkolek v terénu, v němž se standardní vozidlo může pohybovat jen stěží, či vůbec. Využíváme je zejména na dopravu materiálu, hasičů a na průzkum,“ dodal Poncar.

Momentálně se na místě nachází 60 hasičů z Plzeňského kraje. Z profesionálů jsou to hasiči z územních odborů Plzeň, Tachov, Rokycany, Domažlice, Klatovy a velkou pomoc poskytují i dobrovolné jednotky z Nýřan, Horšovského Týna, Bílé Hory, Domažlic, Plané, Klatov a z Folmavy.

Národní park Šumava v létě pravidelně kontroluje terén, zda někde nehrozí vznik požáru

Šumavský národní park v letních měsících pravidelně více kontroluje terén, zda někde nehrozí vznik požáru. Podobnou praxi udržuje už několik let bez ohledu na současný požár v Českém Švýcarsku. Do preventivních kontrol v terénu se na Šumavě v...

 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasiči města Domažlice

Štítky požár národního parku, České Švýcarsko, požár lesa, HZS Plzeňského kraje, dobrovolní hasiči, požár, Plzeňský kraj, Národní park České Švýcarsko, doprava, Domažlice, Klatovy, Ered Nimrais, Hřensko, Pravčická brána

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S požárem v Českém Švýcarsku bojují i desítky profesionálních a dobrovolných hasičů z Plzeňského kraje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.