Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lidé oceňují jistotu dlouhodobého zaměstnání a stabilitu firmy

PR článek

Řada firem nabízí volná místa, uchazeči se však příliš nehrnou. Koronavirovou pandemii vystřídaly válka na Ukrajině, energetická krize a vysoká inflace.

„U nás je stále velká poptávka po kvalifikovaných kandidátech jako jsou vývojoví inženýři do našeho Development centra, mechatronici, výrobní inženýři, ale i třeba logističtí pracovníci nebo kvalitáři. I my vidíme jistý pokles reakcí uchazečů na naše nabídky ve srovnání s před covidovým obdobím,“ uvádí Tomáš Matoušek, HR Supervisor ve společnosti Daikin Plzeň.

Lákají pouze jisté obory

Epidemie, nárůst cen energií i vysoká inflace změnily zaměstnanecké preference. Kvůli všem těmto faktorům je pro zaměstnance při výběru zaměstnání mnohem důležitější jistota dlouhodobého místa a stabilita. Po výši mzdy je to nejdůležitější faktor. Zaměstnanci si aktuálně stabilní práce více váží a do změn se moc nehrnou. Setrvání ve stávajícím zaměstnání navíc nahrává současný trend, kdy firmy o zaměstnance více pečují. „V Daikinu Plzeň  se zaměřujeme především na osobní a profesní rozvoj našich zaměstnanců, příjemnou firemní kulturu i pracovní prostředí. Hlavně ale nabízíme práci v perspektivním a stabilním oboru,“ vyjmenovává Tomáš Matoušek.

S ohledem na mezinárodní zázemí firmy se někteří zaměstnanci, například vývojoví konstruktéři nebo vedoucí z výroby, mohou příležitostně podívat i do zahraničí. Tréninkově-pracovní cesty přitom vedou nejčastěji do Belgie nebo do Japonska. Tento zajímavý benefit je doplněný tradičními výhodami, jako jsou půlroční prémie, příspěvky na penzijní připojištění, pět týdnů dovolené nebo zaměstnanecké slevy na produkty.  „Technicky orientovaní zaměstnanci oceňují při práci v našem závodě to, že máme vše pod jednou střechou. Produkt zde vzniká od návrhu, přes vývoj a testování, až po sériovou výrobu. Proto lidé vidí přímo výsledek své práce a mají zpětnou vazbu k tomu, co navrhli, testovali nebo vyrobili,“ uvedl Matoušek. Vedle toho je třeba zmínit ještě jeden benefit, totiž šanci pro kariérní růst.

„Společnost Daikin vykazuje pozitivní hospodářské výsledky a plynulý růst. Zaměstnancům můžeme zaručit dlouhodobou možnost spolupráce a stabilitu. Naše vývojové oddělení  roste, a proto se zvyšují nejen jeho kompetence, ale i množství projektů, které realizujeme. Naším úkolem je, co nejrychleji reagovat na poptávku zákazníků, být konkurenceschopní a stále si držet postavení toho, kdo udává trendy na světovém trhu,“ říká Tomáš Matoušek.

Horká léta a touha lidí po větším komfortu zvýšily poptávku po klimatizacích a tepelných čerpadlech

Velmi dobře to ilustruje vývoj počtu vyrobených klimatizačních jednotek. „V roce 2021 jsme vyrobili celkem 1 921 272 kusů klimatizačních jednotek a plán na rok 2022 je 1 956 033 kusů. Zhruba 70 procent výroby tvoří jednotky menšího typu, určené pro domácí využití a zbytek doplňují komerční jednotky,“ uvádí Tomáš Matoušek. Portfolio produktů je poměrné široké – plzeňský Daikin vyrábí téměř 150 různých modelů, typů a kombinací klimatizačních jednotek a tepelných čerpadel. Právě tepelná čerpadla jsou produktem, jehož poptávka raketově roste a Daikin v Plzni na to reaguje výstavbou druhé výrobní haly. Zařízení, která vznikají v tomto závodě, zpříjemňují vnitřní klima domácnostem a kancelářím takřka po celém světě. Výrobky jsou totiž určené převážně na export.

„Naším zákazníkem je mateřská společnost v Belgii, přes kterou klimatizace směřují do celého regionu EMEA. Ten zahrnuje Evropu, Střední východ a Afriku. Z evropských zemí je dlouhodobě nejsilnější poptávka v Itálii, Francii a Španělsku. Samozřejmě, že část klimatizačních jednotek zůstává i v České republice, ale v porovnání s vývozem jde o malé procento. Do roku 2025 vzroste naše kapacita výroby o 40 procent,“ dodal Tomáš Matoušek.

Unikátní testovací zařízení

Firma se nezaměřuje pouze na montáž a výrobu, ale také na vývoj. „Jsme pyšní na to, že od roku 2012 usilovně rozšiřujeme a budujeme vývojové oddělení. Mimo jiné jsme vybudovali rozsáhlý systém testovacích zařízení, kde jsou testovány akustické a výkonnostní (tepelná kapacita, účinnost) vlastnosti našich produktu za různých klimatických podmínek. Naše technické zázemí je svojí technologií na špičkové úrovni nejen v České republice, ale i v Evropě,“ sdělil Tomáš Matoušek.

Poslední novinkou bude unikátní testovací zařízení, komora CLT. Jedná se o dvojdomek, kdy jedna polovina představuje klasickou skandinávskou budovu, dobře tepelně izolovanou dřevěnou stavbu s nízkou akumulací tepla, druhá polovina simuluje typický středomořský dům postavený z cihel bez dodatečné izolace s typicky vysokou akumulací tepla. Podlaha každého "domu" je téměř 30 m² a střední stěna může být odstraněna, takže dostaneme jednu velkou zkušební místnost s 60 m². Vzhledem k tomu, že každá budova je specificky odlišná, může se otestovat, jak se klimatizační jednotky skutečně chovají v tak odlišných podmínkách, od horkého léta v jižní Evropě až po krutou zimu ve Skandinávii. Celý dvojdomek bude postaven ve velké klimatické komoře, takže se může provozovat prakticky při jakékoliv teplotě a vlhkosti (cca -20 °C až 50 °C).

„Prostorové zařízení pro snímání teploty bude instalováno uvnitř zkušební místnosti, takže jsme schopni získat data "reálného života," například jak rychle se zamrzlý dům zahřívá, podrobnosti o proudění vzduchu (směry, intenzita), zda jsou podlaha a stěny ohřívány stejně nebo jak dobře funguje logika místa požáru. Kromě teplotních senzorů je součástí mnoho dalších senzorů, které detekují proudění vzduchu, vlhkost atd. CLT bude vybaven okny, takže naši inženýři jsou schopni simulovat i intenzitu slunečního světla,“ říká Tomáš Matoušek.

Celá projektová příprava byla zahájena již v roce 2019. Zadávací dokumentace a výkresy byly hotovy v létě 2021. Stavební práce začaly v lednu letošního roku a měly by skončit v červnu 2023.  Projekt je silně ovlivněn materiální krizí, která byla nyní zesílena ruskou agresí na Ukrajině. Celková cena nabídkového řízení činí více než 4,7 milionu EUR a byla částečně financována EU, konkrétně Evropským fondem pro regionální rozvoj, Operačním programem "Inovace a konkurenceschopnost".

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Daikin Plzeň, zaměstnanci, klimatizace, tepelná čerpadla, Tomáš Matoušek, povolání, ruská invaze na Ukrajinu, inženýr, Plzeň, Evropa, dům, Belgie, Česko, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé oceňují jistotu dlouhodobého zaměstnání a stabilitu firmy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.