Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nový projekt Zdravá krajina chce pomoci zadržet vodu v přírodě a obnovit staré polní cesty

Plzeňský kraj představil svůj nový projekt, který má za úkol zadržet vodu v krajině, revitalizovat vodní toky, obnovit prameniště a staré polní cesty. Krajský úřad už dokončil Regionální strategii adaptačních opatření (ReSAO), která zmapovala celý region a říká, co je třeba do 20 let v krajině udělat pro zadržování vody. Jde například o rozdělovací pásy na polích, revitalizaci vodních toků nebo obnovu mokřadů.

Uměle narovnaná a vybetonovaná koryta řek a potoků jsou jedním z nejpalčivějších problémů se kterými se krajina potýká. „Dnes se voda stává v přírodě tou nejvzácnější komoditou a my krajinu musíme změnit tak, abychom biodiverzitu zvyšovali, abychom vytvářeli remízky, tedy místa mezi poli a polními cestami, kde nezasahuje člověk a kde necháme přírodu volně působit tak, abychom v ní mohli mít různé živočišné druhy,“ vysvětlil důvod vzniku projektu Zdravá krajina náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Josef Bernard (STAN).       

Projekt už podpisem memoranda posvětilo spolu s krajem také Biskupství plzeňské a Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje. „Krajinu je třeba ozdravit, ale také nesmíme zapomenout, že má sloužit lidem, kteří v ní žijí,“ podotkl předseda sdružení Rudolf Salvetr (ODS).

Chráněným rostlinám a živočichům se v lokalitě Na požárech daří, zejména vzácným motýlům

Národní přírodní památka Na požárech o rozloze 80 hektarů leží na území zaniklé obce Jedlina na Tachovsku. Chrání především pestrou mozaiku luk, kde žije řada vzácných druhů živočichů a rostlin. Rostou tam například ohrožené rosnatce, kriticky...

K ozdravení krajiny má pomoci zpracovaná strategie, jež má být pro celý region dokumentem jako je třeba územní plán. Důležité je zapojení i dalších subjektů, které mají vlastnická práva k dotčeným pozemkům, u nichž se ukáže, že jsou vhodné k realizaci konkrétních opatření.

„Jde například o rozdělovací pásy na polích, revitalizaci vodních toků, obnovu pramenišť a mokřadů, protierozní pásy, obnovu polních cest včetně doprovodné výsadby. Neméně důležitá je i osvěta,“ sdělil vedoucí odboru životního prostředí Plzeňského kraje Martin Plíhal, který se svými kolegy připravil i zcela nový informační web zdravakrajinapk.cz.

Na webových stránkách zájemci najdou příklady z praxe. Jde například o revitalizaci vodního systému u Karlova nedaleko Spáleného Poříčí na jižním Plzeňsku. Právě tam byly vybudovány tůně napájené propojovacími potůčky. Lokalita dnes slouží jako útočiště pro celou škálu živočichů a celkově má i protipovodňový efekt. Zároveň místo získalo na atraktivitě a je oblíbeným cílem procházek.

V současné době bude Plzeňský kraj pracovat na detailním řešení první vybrané lokality na Dobřansku, která vyšla z ReSAO jako prioritní oblast číslo jedna. Projekt představil kraj v Mariánské Týnici, kde je další příklad z praxe, a to obnova staré polní cesty.. „Obnova historické cesty v jinak fádní zemědělské krajině, která končí přímo před skvostem Plzeňského kraje – Mariánskou Týnicí, je výborným příkladem malých aplikací, kterou se každý může inspirovat,“ dodává Bernard.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravá krajina

Štítky voda v krajině, zadržování vody, ekologie, ochrana životního prostředí, Zdravá krajina, Plzeňský kraj, projekt, polní cesta, příroda, Josef Bernard, Starostové a nezávislí, Rudolf Salvetr, ODS, Mariánská Týnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový projekt Zdravá krajina chce pomoci zadržet vodu v přírodě a obnovit staré polní cesty  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.