Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Většina Plzeňanů si přeje, aby stromy na náměstí zůstaly natrvalo, radnice se tím bude zabývat

Rozsáhlou plochu náměstí Republiky obsadilo na několik dní 12 habrů v obřích květináčích. Zároveň s jejich instalací běžela online anketa, kde se mohli lidé vyjádřit, zda by si přáli, aby stromy na náměstí zůstaly. Drtivá většina Plzeňanů přítomnost zeleně kvituje, a proto se podnětem bude zabývat vedení radnice. V srdci města nadále zůstane jen pět stromů u přechodů pro chodce. Ostatní se přesunou do ulice Bedřicha Smetany a k partnerům Nadačního fondu Plzeň sobě, který je iniciátorem celého projektu.

Do ankety se celkem zapojilo 11 807 lidí a většina z nich souhlasí s návrhem, aby stromy byly na náměstí natrvalo. Souhlas vyjádřilo 97 procent respondentů. „Zeleň na náměstí Republiky je tématem, které se už v minulosti řešilo několikrát. Například v roce 2016 v rámci festivalu Landscape se tu objevily stromy umístěné v nákupních košících. To byl počátek zahájení debaty,“ říká primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Trvalé řešení by znamenalo rekonstrukci náměstí

Výběr dřevin konzultovali organizátoři akce se zahradníky. „Vybrali jsme habr obecný z toho důvodu, že je to štíhlá dřevina, což se do úzkých ulic města hodí. Koruny stromů nejsou moc široké a nestíní lidem do oken. Strom v takovém květináči může být osm až deset let, poté by měl být přesazen do volné půdy,“ vysvětlil zahradník Václav Tolar. Trvalé umístění stromů by ale podle primátora znamenalo rekonstrukci náměstí a nutné stavební úpravy.

„Proto nyní anketu bereme jako podnět k otevření tohoto tématu a k diskuzi, zda ano či ne. Chceme se bavit o tom, zda na gotické náměstí stromy patří,“ dodal primátor s tím, že toto téma bude muset projednat i budoucí Rada města, jejíž složení budeme znát po podzimních komunálních volbách.

Nadační fond Plzeň sobě už dříve umístil zeleň v ulici Bedřicha Smetany. „Občanům se to líbilo, proto jsme si dovolili na pár dnů stromy dát i na náměstí a spustili jsme anketu,“ uvedla Kristýna Nachtmann Švédová z nadačního fondu. Stromy v květináčích se podle ní odvezou zpět do ulice Bedřicha Smetany a některé poputují k partnerům nadačního fondu. „Na náměstí zbyde pět stromů, jež budou umístěny na krajnici silnice před přechod pro chodce a budou tvořit bariéru vozům, aby neparkovaly těsně u přechodu,“ dodala mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky zeleň ve městě, stromy na náměstí, Plzeň, Nadační fond Plzeň sobě, anketa, strom, Bedřich Smetana, nadační fond, Pavel Šindelář, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina Plzeňanů si přeje, aby stromy na náměstí zůstaly natrvalo, radnice se tím bude zabývat  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.