Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nejlepší novostavbou v Plzni je podle odborné poroty bytový dům na Roudné

Cenu Hanuše Zápala za nejlepší novostavbu za poslední čtyři roky získal architekt Jiří Zábrana za svůj návrh bytového domu v ulici Otýlie Beníškové. Odborná porota vybírala z celkem 15 přihlášených projektů. Mezi nimi byla například Paluba Hamburk u hlavního nádraží, dostavba školní družiny v Plzni – Újezdě nebo bazén na Slovanech.

V pořadí již 5. ročník Ceny Hanuše Zápala ocenil za období 2018–2021 bytový dům v lokalitě na Roudné. „Ze všech nominovaných realizací se mimoplzeňští architekti shodli na udělení ceny bytovému domu Otýlie Beníškové 20, novostavbě, která v historické proluce na Roudné elegantně uzavírá blok domů a přirozeně se zapojuje do života města,“ řekl primátor města Plzně Pavel Šindelář (ODS). 

Porota, ve které zasedali architekti i historik umění, se na vítězné stavbě shodla jednomyslně. „Bytový dům se už na první pohled liší od současné developerské produkce, představuje zvlášť vytříbené městotvorné dílo umně pracující nejen s tradiční symbolikou či metaforami, kompozicí a materiály, ale i velkorysým obchodním parterem. Je to právě průčelí domu provedené z nabílených cihel, které této stavbě propůjčuje punc jedinečnosti odkazující k individuální architektuře meziválečného Československa,“ vysvětlil předseda odborné poroty architekt Petr Burian.


Družina v Újezdě, zdroj: Útvar koncepce a rozvoje města Plzně

V soutěži zaujala také dostavba školní družiny v Plzni – Újezdě. Porota rovněž pochválila také návrh Paluby Hamburk, stavby, která iniciovala dočasnou proměnu zapomenutého místa u hlavního plzeňského nádraží. Obě uvedené stavby získaly mimořádné ocenění poroty.  

Cena Hanuše Zápala je soutěžní přehlídka, kterou vyhlašuje primátor města Plzně za období uplynulých čtyř let. Cílem soutěže je najít a ohodnotit nejkvalitnější plzeňské novostavby a představit je veřejnosti. Cena odkazuje na dílo významného architekta Plzně a jihozápadních Čech Hanuše Zápala a poprvé byla udělena Václavu Ulčovi a Radku Dragounovi za období 1990–2005 za architektonické řešení budovy Centrální požární stanice HZS Plzeňského kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Útvar koncepce a rozvoje města PlzněÚtvar koncepce a rozvoje města Plzně

Štítky Cena Hanuše Zápala, architektura, novostavby, soutěž, bytový dům na Roudné, Plzeň, bytový dům, porota, architekt, Hanuš Zápal, Roudné, Otýlie Beníšková, Hamburk, Plzeň 2-Slovany, Pavel Šindelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší novostavbou v Plzni je podle odborné poroty bytový dům na Roudné  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.