Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Denně přichází do fakultní nemocnice až dva ukrajinští pacienti s HIV

Tuberkulóza není jediným onemocněním, které je aktuálně v Česku na vzestupu. Například v Plzni eviduje fakultní nemocnice také nárůst HIV pozitivních pacientů. V tomto případě souvisí nárůst zjištěných případů s příchodem válečných uprchlíků. Situace ale zatím nikterak neomezuje chod zdravotnického zařízení.

Nonstop ambulance pro ukrajinské uprchlíky začala ve Fakultní nemocnici (FN) Plzeň na Lochotíně fungovat 17. března. Takzvaný UA POINT nabízí nepřetržitou zdravotní péči všem lidem z Ukrajiny, kteří projdou registračním procesem, a to ve stejné míře jako pojištěncům zdravotních pojišťoven v ČR. Otevření této ambulance vzešlo na základě pokynu ministerstva zdravotnictví.

„Když jsme UA POINT v březnu otevřeli, tak do něj přicházelo kolem 45 klientů denně, dnes je to okolo 15 lidí. Migranti přicházejí hlavně s respiračními infekty, dehydratací a jedná se také o ty, kteří jsou rozléčení a chtějí pokračovat v léčbě. Tyto lidi pak odkazujeme na jednotlivé odborné ambulance,“ popisuje ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Ukrajinské rodičky už na svět v Plzni přivedly dvě děti. V péči lékařů je také jeden hematoonkologický dětský pacient, který už se léčil doma na Ukrajině. Uprchlíci přichází hlavně s respiračními onemocněními. „Incidence případů tuberkulózy se zvýšila i díky příchodu migrantů. Také evidujeme větší záchyt HIV pozitivních pacientů. Zatím to zvládáme při běžném provozu našich poraden na plicní i infekční klinice," říká Šimánek. Příchodem uprchlíků byl záchyt HIV pozitivních pacientů kolem tří případů týdně, teď jsou to až dva denně. „Jedná se nové pacienty i o lidi, kteří jsou nějakým způsobem rozléčení. Smutné na tom je, že v našich podmínkách je to už zastaralá forma léčby a my musíme začít nasazovat tu aktuální,“ podotýká ředitel. V případě Plzně platí, že tuberkulózy je méně než nákaz virem HIV.

V Česku přibývá případů tuberkulózy. Příčinu vědci hledají

Státní zdravotní ústav oznámil, že řeší zvýšený výskyt případů tuberkulózy v České republice. Minulý rok to bylo za období od 1. března do 21. dubna 39 pozitivních nálezů, letos 57. Odborníci po příčině pátrají, souvislosti hledají v pandemii...

Jak se bude situace dál vyvíjet si netroufá odhadovat. „Režim nemocnice funguje bez problémů. Čekatelů na operace z řad příchozích Ukrajinců nemáme mnoho. Jsou to spíše ojedinělé případy. Ani dlouhodobě sledovaných ukrajinských pacientů moc není. Zvládáme to,“ ujišťuje Šimánek. Z nově příchozích válčných uprchlíků se zatím nikdo o práci v nemocnici nepřihlásil. Podle Šimánka už nemocnice dlouhodobě zaměstnává zhruba 26 Ukrajinců. 

S provozem UA POINTU pomáhají ukrajinští studenti medicíny, díky kterým mizí jazyková bariéra. Ambulance se nachází v areálu na Lochotíně a zajišťuje bezproblémovou návaznost na další pracoviště urgentního příjmu. „Pacient ukrajinské národnosti přichází do Přijímací kanceláře, vchod C, FN Lochotín, kde dojde k registraci, a obdrží dotazník a informační materiály v rodném jazyce. Po zaregistrování je vyšetřen ve zmíněném UA POINTu, kde je 24 hodin k dispozici ukrajinsky hovořící zdravotník,“ přiblížila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky FN Plzeň, UA POINT, uprchlíci z Ukrajiny, nemocnice, ambulantní péče, tuberkulóza, HIV, AIDS, pacient, Plzeň, Česko, Václav Šimánek, Ukrajina, Lochotín, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

...a když fakultní nemocnice v ČR sečteme a vynásobíme počtem příchozích nakaženců....dostaneme se k tomu, že každý druhý příchozí má nebezpečnou chorobu a když si uvědomíme že Ukrajina má 20% proočkovanost proti Covid-19, tak musíme nejméně pětkrát denně děkovat pětikoalici

Středa, 27. dubna 2022, 16:58Odpovědět

Denně přichází do fakultní nemocnice až dva ukrajinští pacienti s HIV  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.