Kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřila poctivost českých restauratérů. Inspektoři zaměřili svou pozornost na jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé využívají k přípravě pokrmů. V rámci ČR našli prohřešky v každé sedmé provozovně. Výjimkou nebyly ani restaurace v Plzeňském kraji.
Inspektoři se zaměřili na stav olejů a fritovacích zařízení ve 48 provozovnách, kde posoudili 54 vzorků fritovacích olejů. V Plzeňském kraji si vytipovali celkem sedm provozoven, a to v Plzni, Domažlicích, Nýřanech, Vejprnicích a v Holýšově. Nevhodný olej našli inspektoři ve dvou asijských restauracích. Jedna z nich je v Plzni ve Skupově ulici, druhá v Domažlicích na náměstí Míru. U ostatních restaurací nenašli řádné pochybnosti. Kompletní seznam kontrolovaných podniků zveřejnila SZPI na webu Potraviny na pranýři.
Celkové výsledky v rámci celé republiky ukázaly nelichotivé výsledky. Každá sedmá kontrolovaná provozovna pracovala s olejem nevhodným ke konzumaci. „U celkem 13 procent zkontrolovaných vzorků inspektoři zjistili použití takzvaného přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k přípravě pokrmů. U dvou vzorků laboratorní rozbor dokonce potvrdil velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Jednotlivé vzorky hodnotili inspektoři na základě posouzení vůně, chuti a barvy. „Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy, což je předpoklad pro produkci bezpečných a kvalitních potravin. U osmi procent kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení," popisuje Kopřiva.
Provozovatelé restaurací, kde kontroly odhalily prohřešky, mají za úkol pochybení odstranit a inspekce s nimi zahájí správní řízení o uložení pokuty. V porovnání s předchozími kontrolami se kvalita fritovacích olejů lehce zlepšila. Před dvěma lety našli kontroloři problém u více než sedmnácti procent hodnocených vzorků. „Celkovou situaci ale nelze považovat za uspokojivou, a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat i v budoucnu," dodal Kopřiva.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.