Inspektoři si posvítili na fritovací oleje, kontrolou neprošly asijské restaurace v Plzni a Domažlicích

Autoři | Foto Pexels | Zdroj SPZI

Kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřila poctivost českých restauratérů. Inspektoři zaměřili svou pozornost na jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé využívají k přípravě pokrmů. V rámci ČR našli prohřešky v každé sedmé provozovně. Výjimkou nebyly ani restaurace v Plzeňském kraji.

Inspektoři se zaměřili na stav olejů a fritovacích zařízení ve 48 provozovnách, kde posoudili 54 vzorků fritovacích olejů. V Plzeňském kraji si vytipovali celkem sedm provozoven, a to v Plzni, Domažlicích, Nýřanech, Vejprnicích a v Holýšově. Nevhodný olej našli inspektoři ve dvou asijských restauracích. Jedna z nich je v Plzni ve Skupově ulici, druhá v Domažlicích na náměstí Míru. U ostatních restaurací nenašli řádné pochybnosti. Kompletní seznam kontrolovaných podniků zveřejnila SZPI na webu Potraviny na pranýři.

Celkové výsledky v rámci celé republiky ukázaly nelichotivé výsledky. Každá sedmá kontrolovaná provozovna pracovala s olejem nevhodným ke konzumaci. „U celkem 13 procent zkontrolovaných vzorků inspektoři zjistili použití takzvaného přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k přípravě pokrmů. U dvou vzorků laboratorní rozbor dokonce potvrdil velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Jednotlivé vzorky hodnotili inspektoři na základě posouzení vůně, chuti a barvy. „Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy, což je předpoklad pro produkci bezpečných a kvalitních potravin. U osmi procent kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení," popisuje Kopřiva.

Provozovatelé restaurací, kde kontroly odhalily prohřešky, mají za úkol pochybení odstranit a inspekce s nimi zahájí správní řízení o uložení pokuty. V porovnání s předchozími kontrolami se kvalita fritovacích olejů lehce zlepšila. Před dvěma lety našli kontroloři problém u více než sedmnácti procent hodnocených vzorků. „Celkovou situaci ale nelze považovat za uspokojivou, a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat i v budoucnu," dodal Kopřiva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky SPZI, inspekce, potravinářská inspekce, restaurace, Domažlice, Plzeň, fritovací olej, Státní potravinářská inspekce, Plzeňský kraj, Česko, jídlo, Nýřany, Vejprnice, Holýšov

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.