Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Ukrajinská maminka se dvěma dětmi za Záporoží našla zázemí v bytě nádražní budovy v Plasích

Do zrekonstruovaného a vybaveného bytu v nádražní budově v Plasích, který patří Správě železnic (SŽ), se nastěhovala ukrajinská rodina za Záporoží. Matka Jelizaveta s dcerami, 17letou Káťou a sedmiletou Darjou, uprchly do Čech po napadení Ukrajiny Ruskem. Dva pokoje s kuchyňským koutem jim SŽ bezplatně a dlouhodobě zapůjčila na základně smlouvy s ministerstvem vnitra a bude jim platit režii bytu. Pracovníci plzeňské oblasti SŽ rodině darovali postele, skříně, pračku, hračky, sešity, hygienické potřeby a byt vybavili wi-fi.

„Je to tu velmi krásné, všechno nové. Češi nám moc pomáhají už od 4. března, kdy jsme odešli ze Záporoží, jsou moc hodní a ochotní," uvedla Jelizaveta Chruščová. Dcera Darja, žákyně druhé třídy, novinářům řekla, že se těší do české školy na kamarády a chce tam hned. Její sestra Káťa, žákyně posledního ročníku ukrajinské jedenáctiletky, je s matkou připravena okamžitě nastoupit do zaměstnání. „V Záporoží jsem pracovala v leteckém závodě jako kontrolorka montáží, dělnické práce se nebojím. Jestli bude práce, půjdu hrozně ráda," řekla matka.

„Domů není možné se dostat."

V Záporoží ještě při jejich odjezdu nebyla tolik cítit válka. Otec rodiny zůstal v Záporoží, aby bojoval proti ruskému agresorovi. „Plasy jsem neznala, Plzeň ano. Jsem moc ráda, že malá může do školy," řekl Jelizaveta. Je připravena zůstat v Plasích do konce války. „Do našeho rodného města není možné se dostat. Polovina lidí už odjela, i když město ještě není zničeno, ale v okolí Záporoží města nejsou, všechno je srovnané se zemí," popsala.

SŽ poskytla v polovině března Národnímu asistenčnímu centru pomoci Ukrajině seznam 29 bytů po celé ČR, kde je možné okamžitě ubytovat ukrajinské uprchlíky, bydlí jich tak už 55. V Plzeňském kraji jsou byty v rekonstruovaných nádražních budovách ve městech Horažďovice, Pačejov a Plasy. Další jsou k dispozici ve městech Planá nad Lužnicí, Kardašova Řečice, Bečváry, Brandýs nad Labem, Kutná Hora, Mnichovo Hradiště, Nymburk, Šenov u Nového Jičína, Hanušovice, Prostějov, Lanškroun, Králíky a Vizovice. „Kromě Karlových Varů a Sezimova Ústí jsou byty v nádražních budovách," vyjmenovala mluvčí SŽ Radka Pistoriusová.

Podle oblastního ředitele SŽ Radka Makovce železnice nádraží v Plasích v letech 2017 a 2018 kompletně zrekonstruovala za 20 milionů korun. „S pomocí zaměstnanců jsme byt dovybavili a připravili. Kuchyňská linka tu byla, ale vybavení je hlavně od našich zaměstnanců. Míra solidarity je opravdu velká," konstatoval Jaroslav Brašnička ze SŽ. V bytě loni půl roku bydlela rodina za komerční nájem, v budově jsou další obsazené byty. V bytě má rodina telefon a nouzové kontakty v ukrajinštině.

„Nabízíme ještě velký byt v Horažďovicích, kde je skoro 150 metrů čtverečních a je tam připravená kapacita pro sedm až deset lidí. V Pačejově je větší byt 2+1. Čekáme, až se ozvou z krajského centra pro pomoc Ukrajině," doplnil Makovec. Uprchlíky přivezli do nového bytu profesionální hasiči z plzeňského hotelu Marriott, kde byli dočasně ubytovaní.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Chaloupka Miroslav

Štítky Ukrajina, pomoc Ukrajině, ubytování pro uprchlíky, Správa železnic, Plasy, Záporoží, rodina, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky, Správa železniční dopravní cesty, Rusko, Horažďovice, Pačejov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinská maminka se dvěma dětmi za Záporoží našla zázemí v bytě nádražní budovy v Plasích  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.