Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Festival světla Blik Blik přivítá zahraniční umělce a poprvé rozzáří také interiér zrekonstruované katedrály

Oblíbený festival světla se po koronavirové pauze opět vrací do západočeské metropole, a to ve velkém stylu! Šestý ročník totiž zavítá do samotného srdce Plzně a na trase dlouhé 2,5 kilometru nabídne to nejlepší ze současné digitální tvorby od českých i zahraničních umělců. Vrcholem celé akce pak bude videomappingová projekce Nebeská symfonie v katedrále sv. Bartoloměje.

„Cítíme, že Plzeň potřebuje odstartovat kulturní sezonu velkou akcí, která bude rezonovat v celé republice a pokud možno i za hranicemi. Trasa má zhruba 2,5 kilometru s tím, že lidé mohou začít s procházkou kdekoli a není nutné být hned u katedrály, která určitě bude takovým tím vrcholem letošního ročníku,“ říká úvodem Jiří Suchánek, ředitel kulturní a kreativní zóny DEPO2015, která festival pořádá.

Největším lákadlem bude bezesporu promítání v interiéru katedrály, foto: DEPO2015

Opravený gotický interiér katedrály se na dva dny promění v obrovské plátno jedné z největších videomappingových a světelných show ve střední Evropě s názvem Nebeská symfonie. Návštěvník zahlédne na stropě i oltáři vesmír, planety, ale i plzeňské reálie včetně známého andělíčka. Umělecký obsah vytvořila mezinárodně oceňovaná francouzská umělecká skupina AV Extended. „Návštěvníci si užijí asi osmi minutovou show. Projekci zajistí pět velkých projektorů a spousta světel. Očekáváme, že katedrálu navštíví až pět tisíc lidí, proto je třeba si rezervovat vstupenky na přesně daný čas,“ upozorňuje Suchánek.  

Další dechberoucí instalace s názvem Second Litany bude na návštěvníky čekat v areálu DEPO2015. „Jedná se o iluzivní projekci, tedy videomapping na obří kresby, které mají devět metrů na výšku. Na plátnech se rozehrává zajímavá show a postavy takřka vystupují z plátna. Vše doprovází zajímavá hudba. Tato instalace bude zdarma přístupná všem zájemcům,“ láká Suchánek.

Festival Světla Blik Blik se uskuteční už tento pátek a sobotu a nabídne celkem 15 zastavení. Na akci se podíleli čeští umělci i jejich kolegové ze zahraničí jako například ze Slovenska, Maďarska, Francie nebo až z dalekého Japonska. Ze země vycházejícího slunce do Plzně přicestoval výtvarník Yasuhiro Chida. V jeho tvorbě se projevuje jeho láska k přírodě, což se odráží i v instalaci Analemma. Kilometry napnutých provázků se zajímavým nasvícením proměňují vysloužilou lakovnu autobusů v horskou hvězdnou oblohu, kterou netrápí světelný smog.

Instalace Analemma vznikala týden a podílelo se na ní i studenti ze Sutnarky, foto: DEPO2015

Festival připomene i dva plzeňské velikány

V letošním roce si Plzeň připomíná kulatá výročí spojená se slavnými rodáky jako byl Jiří Trnka a Josef Skupa. I jim bude věnována speciální instalace v podání maďarských umělců, kteří na západ Čech přijíždějí s projektem “Fasády jak malované“. Po dobu dvou dnů nasvítí obřími projekcemi například budovu Západočeského muzea, Mlýnskou strouhu či Masné krámy. „Trnkova zahrada se bude promítat na Korandově sboru a poblíž sochy Hurvínka v sadech zase bude taková velká koláž fotografií, které dohromady vytvoří podobu slavné loutky,“ přibližuje Suchánek.

Poprvé festival světla doprovodí také netradiční kulturní zážitek v podání plzeňské umělecké skupiny Žongléros Ansámbl, kteří si připravili speciální vystoupení Camera Obscura.

Na tomto projektu jsme pracovali zhruba jeden a půl roku. Bylo pro nás výzvou spojit cirkus a moderní technologie. Snažili jsme se do toho zapojit i tematické kostýmy a představit příběh, který by mohl návštěvníky festivalu zaujmout,“ doplnil principál Žongléros Ansámbl Jiří Misař. Představení, jež v sobě spojuje akrobacii a světelné prvky se odehraje ve čtyřech reprízách v autobusové hale v areálu DEPO2015. I  na toto představení je třeba si předem rezervovat vstupenku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Festival světla, Blik Blik, DEPO2015, festival, interiér, Plzeň, Jiří Suchánek, instalace, plátno, Jiří Trnka, styl, Josef Skupa, Japonsko, Francie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival světla Blik Blik přivítá zahraniční umělce a poprvé rozzáří také interiér zrekonstruované katedrály  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.