Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Plzeňské asistenční centrum pro uprchlíky během noci navštívilo skoro 200 Ukrajinců, hlavně ženy a děti

, aktualizováno 2. března 2022, 14:00

Prostory bývalého obchodního domu Prior se během několika málo dní bleskově přeměnily v Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Úředníci, zástupci pojišťoven i lékaři budou k dispozici každý den po dobu 24 hodin. První váleční uprchlíci začali do centra přicházet včera po sedmé hodině večer. Podle hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka (Piráti) přišly zhruba dvě stovky lidí.

Svou pomoc mohou lidé nabízet na webu pomahejukrajine.cz
Přehledný rozcestník najdou zájemci také na webu města.

„První noc v plzeňském KAPCU máme za sebou. Dorazilo necelých 200 uprchlíků. 105 jich kompletně prošlo evidencí. Zbytek směřoval na ubytování a ráno opšt dorazí s pořadovými čísly k dokončení registrace. Je nutné zajistit fungování všech složek tak, aby příchozí lidé byli odbaveni ten samý den, kdy přijdou, abychom zamezili jejich zbytečnému zdržování v Plzni a mohli být ubytování dle možností a kapacit“ uvedl hejtman Rudolf Špoták.

Drtivá většina příchozích byly ženy a děti. Na místě jim pomáhali zástupci zdravotních pojišťoven, hasiči, policisté a záchranáři. Hlavní je, aby bylo možné co nejrychleji vyřídit potřebné procedury a odvézt cizince na ubytování.  Na fungování centra se bude velkou měrou podílet také město Plzeň, které už v současné době koordinuje spolupráci mezi neziskovkami pro humanitární pomoc.

Na ploše několika set metrů čtvrtečních je i odpočinková zóna, občerstvení a koutek pro děti, které se mohou po dlouhé a strastiplné cestě zabavit a přijít na jiné myšlenky. V Bývalém Prioru ještě donedávna fungovalo očkovací centrum. Tyto prostory si hejtmanství vybralo hlavně kvůli tomu, že je to blízko na vlakové nádraží. Více informací k fungování KACU i v ukrajinském jazyce najdete ZDE.  

Ukrajinci mohou využít MHD zdarma

Občané Ukrajiny mohou v současné době využívat městskou veřejnou dopravu v Plzni zdarma. K prokázání tohoto nároku jim postačí platný pas nebo občanský průkaz. O opatření informoval náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09). Cílem je maximálně usnadnit těžkou situaci válečným uprchlíkům.

„Zavádíme toto opatření tak, aby s ním nebyla spojena žádná administrativa, proto bude stačit jen doklad totožnosti. Jízda zdarma pro válečné uprchlíky bude možná od středy 2. března 2022, a to ve všech vozech plzeňské městské hromadné dopravy. Platit bude do odvolání,“ řekl Vozobule.

Plzeň se intenzivně připravuje na příchod většího množství Ukrajinců utíkajících před válkou, zejména žen a dětí. Tímto opatřením jich chce usnadnit už tak těžkou situaci, již prožívají.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky Prior, Ukrajina, uprchlíci, válka, pomoc, centrum, Plzeň, Plzeňský kraj, sbírka, uprchlík, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, Michal Vozobule, TOP 09, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské asistenční centrum pro uprchlíky během noci navštívilo skoro 200 Ukrajinců, hlavně ženy a děti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.