Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemřel zakladatel Air Parku ve Zruči a legenda mezi sběrateli, Karel Tarantík nepřežil pád z lešení

Smutná zpráva zasáhla všechny, kteří kdy navštívil Air Park ve Zruči u Plzně. Nadšenec a vášnivý sběratel tam měl nešťastně spadnout z výšky při práci na jednom ze svých letounů. Karel Tarantík během více než třiceti let nashromáždil desítky civilních i armádních strojů. Spolu s nimi jsou v muzeu k vidění také tanky a obrněná vozidla.

Své sedmdesátiny před necelými třemi roky oslavil Tarantík stylově s kytarou v ruce na křídle dopravního letadla. Letos se věnoval práci na letounu TU-134. Sbírání letadel zasvětil více než třicet let a vždy rád vyprávěl, jak se dostal ke svému nejnovějšímu objevu. Většinou exponáty zahlédl v cizině, odkud je vykoupil a dopravil na oplocenou louku u silnice z Třemošné do Chrástu. O tom, jak bylo krkolomné exponáty natěsnat na jedno místo svědčí i letecké snímky.


Tarantík spolu se synem dokázal získat desítky strojů, zdroj: mapy.cz

Ve Zruči mohou lidé obdivovat stíhačky MIG i vládní speciál, který sloužil k přepravě představitelů státu jako byl Václav Havel a Václav Klaus. Největší radost měl však Tarantík z toho, když k němu do muzea přišel pilot, který na některém z vystavěných kousků létal a podělil se s ním o své vzpomínky. Muzeu se Karel Tarantík věnoval sám se svým synem Milošem. Stroje museli pravidelně čistit a obnovovat jejich nátěr. Právě práce na jednom z letounů se stala sběrateli osudnou. „S hlubokým zármutkem oznamujeme, že dne 25. února 2022 zemřel zakladatel muzea a letecký nadšenec pan Karel Tarantík. Velmi nám chybí," sdělila krátce rodina. Odkaz Karla Tarantíka nicméně bude díky muzeu žít dál.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Air Park Zruč u Plzně

Štítky Karel Tarantík, Air Park, nehoda, tragédie, letadla, historie, sběratel, muzeum, Zruč, Plzeň, lešení, Václav Havel, Václav Klaus, Třemošná, Chrást, exponát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel zakladatel Air Parku ve Zruči a legenda mezi sběrateli, Karel Tarantík nepřežil pád z lešení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.