Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

První vozy amerického konvoje jsou v ČR, jedou na cvičení na Slovensko

První vozy amerického vojenského konvoje vjely dnes ve 21:00 do Česka přes hranice v Rozvadově. Vojáci se přesouvají z Německa na cvičení na Slovensko. Prvních 12 nákladních vozů vjelo do země s dvouhodinovým zpožděním oproti plánu. Ve tmě a chladnu na ně čekalo několik příznivců vojenské techniky. Po dálnici konvoj pokračuje do Ostrova u Stříbra, kde má technickou přestávku na dotankování a kontrolu vozidel. Následuje přesun do Rančířova na Jihlavsku, kde vojáci přespí. Celý přesun bude mít 500 kusů techniky a 1200 vojáků, řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Konvoj podle Dvořákové bude projíždět po českých silnicích v nočních hodinách rozdělený do pěti částí. Každá část bude rozdělena na tři až pět skupin, které budou projíždět s hodinovým odstupem kvůli plynulosti dopravy. Dnes v noci pojedou tři skupiny po deseti až 20 vozidlech. Do Rančířova u Jihlavy tak budou američtí vojáci dojíždět v několika proudech denně. Poslední by odtud měli odjíždět 22. února. Tábor jim poslouží i při návratu ve druhé polovině března.

Tento přesun je zatím nejpočetnější ve srovnání s loňským rokem, kdy se jednotky přesunovaly na cvičení Saber Strike a přesun čítal 900 vojáků a 600 kusů kolové techniky," uvedla armádní mluvčí. Po přejezdu hranice policie zkontrolovala počty vozidel a vojáků. „Vozidla také dostanou GPS zařízení k monitorování jejich přesunu po celém území ČR," doplnila Dvořáková.

zdroj: Armáda ČR

V první skupině asi 12 vozidel a 29 vojáků bylo jedno obrněné kolové vozidlo Stryker ve zdravotnické úpravě, zbytek tvořila především nákladní logistická vozidla. Ani dlouhé čekání v chladnu neodradilo některé příznivce vojenské techniky. S osmiletým a devítiletým synem čekal několik hodin na příjezd konvoje otec Petr z Domažlicka či rodina s dítětem z Tachovska. I když se těšili hlavně na obrněné transportéry Stryker či na víceúčelová terénní vozidla HMMWV, spokojeni byli nakonec i s ukázkou vozidel logistického zajištění. „Jsem spokojený, těšil jsem se hlavně na vojáky," řekl osmiletý chlapec.

Za zdržení může papírování

Dvouhodinové zdržení příjezdu první skupiny oproti původním předpokladům odůvodnil velitel jednotky Christopher Richardson vyřizováním dokladů a všech písemných náležitostí. Při přesunu neočekává žádné větší problémy. „Jedeme 800 kilometrů na cvičení na Slovensko. Bezpečnost je pro velitele a vojáky v našem konvoji hlavní prioritou. Jsme vděční za policejní doprovod a děkujeme všem za trpělivost při našem přesunu na místo určení," řekl. Konvoj, který vyjel z americké vojenské základy z německého Vilsecku, je podle něj zásadní součástí cvičení Saber Strike. „Cvičení, jako je Saber Strike, jsou pro spojence v NATO základní příležitostí posílit naše individuální i kolektivní dovednosti, učit se jeden od druhého a posílit naši koalici," řekl.

Na plynulost dopravy dohlíží policie

„Poslední jednotka vstoupí na území našeho státu v devět hodin večer v neděli 20. února 2022,“ upřesnila policejní mluvčí Eva Červenková. Zároveň důrazně apeluje na řidiče, aby v žádném případě nenarušovali celistvost kolony vojenských vozidel. „Je nutné si uvědomit, že se jedná o těžkou armádní techniku a každý nestandardní manévr by mohl mít za následek kolizi, která by mohla mít až fatální následky. Počítejte tedy s tím, že kolonu vozidel musíte předjet celou nebo jet za ní.  Pokud budete mít v plánu sjet z dálnice, doporučujeme vám jet za kolonou armádní techniky a následně dálnici bezpečně opustit,“ dodala mluvčí.

Ve vojenském areálu v Rančířově u Jihlavy čekají americký vojenský konvoj vytápěné stany i temperované kontejnery se sprchami a dalším sociálním zázemím. Připravený je zdravotní tým a také stan pro izolaci vojáků, u nichž by se prokázal covid-19. V areálu může během přesunu konvoje z Německa na cvičení na Slovensko odpočívat až 350 vojáků. První přijedou ve středu nad ránem. V areálu je také autoopravna a místo pro doplnění pohonných hmot.

Vojáci a technika armády USA se přes území republiky přesouvali už několikrát. Naposledy projížděli loni v květnu a červnu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky konvoj, americká armáda, přejezd přes Česko, vojenské cvičení, hranice, Saber Strike 2022, Slovensko, Česko, technika, Magdalena Dvořáková, dálnice, Rančířov, Německo, okres Jihlava, Rozvadov, Ostrov u Stříbra

První vozy amerického konvoje jsou v ČR, jedou na cvičení na Slovensko  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.