Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Železná Ruda zažila díky počasí a dostatku sněhu nejlepší víkend sezony

Dosud nejlepší víkend zimní sezony, který se návštěvností blížil době před vypuknutím koronavirové pandemie, zažila tuto sobotu a neděli šumavská Železná Ruda. Celou Šumavu o víkendu zaplavily tisíce návštěvníků - lákalo je slunečné počasí, dostatek sněhu na sjezdovkách i v běžeckých stopách a jarní prázdniny. Projevil se také fakt, že v lyžařských areálech se už nemusí prokazovat covidovými certifikáty. Na plynulost dopravy v Železné Rudě a na Špičáku a zachování průjezdnosti dohlížely policejní hlídky i městská policie.

„Železná Ruda byla o víkendu úplně plná, až přeplněná. Byl to náročný víkend, parkoviště byla zcela obsazená a městská i státní policie řešily nesprávné parkování," řekl starosta největšího zimního střediska v Plzeňském kraji Filip Smola (ČSSD). Policejní mluvčí Dana Lamanová doplnila, že policie musela o víkendu posílit ve městě hlídky, které dohlížely hlavně na zachování průjezdnosti. V dopravní špičce musely také korigovat dopravu na některých křižovatkách, aby byl v případě potřeby zachován průjezd pro vozy integrovaného záchranného systému.

„Krásné počasí, dostatek sněhu, upravené sjezdovky, vše v provozu, hodně lidí a nic se nerozbilo - lepší už to být nemohlo," shrnul víkend Vladimír Kasík, ředitel největšího zimního areálu v kraji Ski&Bike Špičák. V sobotu lyžovalo na Špičáku 2400 lidí, dnes kolem 2000. Uplynulý víkend tak byl nejvydařenější v celé dosavadní sezoně, řekl.

Také v železnorudském infocentru zaznamenali o víkendu velké množství lidí. „Všechny areály jsou v provozu, jsou upravené běžecké stopy, krásně svítilo sluníčko. Končí právě jarní prázdniny plzeňským okresům a začínají v dalších okresech," potvrdila Iva Juhová z infocentra. Hodně běžkařů se vydalo do stop i v okolí Modravy či Horské Kvildy.

Dosud největší návštěvnost zaznamenala o víkendu i horská služba. Na Šumavu mířili lyžaři i pěší turisté. Velkému počtu návštěvníků odpovídalo i zvýšené množství úrazů, u kterých horská služba o víkendu zasahovala. „Byl to ale standardní počet, víc než v sobotu nebo v neděli jich bylo ve čtvrtek," řekl Štěpán Pospíchal z horské služby. Horští záchranáři o víkendu zasahovali u úrazů běžkařů, snowboardistů i sjezdařů. Postarali se také o zbloudilé či unavené běžkaře. K žádnému úrazu nemusel na Šumavu o víkendu vzlétal vrtulník.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski&Bike Špičák

Štítky zima, lyžování, skiareály, Železná Ruda, Šumava, Špičák, jarní prázdniny, zimní sezona, sníh, běh na lyžích, horská služba, ČSSD, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železná Ruda zažila díky počasí a dostatku sněhu nejlepší víkend sezony  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.