Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Úředníci z města provětrali své šatníky a darovali charitě rekordní množství oblečení

S obrovskou vlnou zájmu se setkala charitativní sbírka Ukliď šatník!, která si kladla za cíl doplnit zásoby šatstva a obuvi v humanitárním skladu Diecézní charity Plzeň. Do výzvy se zapojili zaměstnanci plzeňského magistrátu, městských obvodů, ale i spřátelených organizací. Celkem se jim podařilo nashromáždit 170 pytlů a krabic s obuví a textilem.

Třetí ročník sbírky se setkal s rekordním zájmem i množstvím vybraného oblečení. Oproti loňskému roku putovalo do skladu charity o 50 pytlů víc. Z humanitárního skladu poputují věci k těm, kteří je nejvíce potřebují. Jsou to nejen lidé bez domova, ale také nízkopříjmové rodiny, rodiče samoživitelé, osamělí senioři nebo ti, kteří jsou přímo ohroženi existenčními problémy.

„Mám velkou radost z toho, že odbor sociálních služeb opakovaně organizuje tuto akci. Je úžasné pracovat s lidmi, kteří vnímají potřeby těch, jež se složitě potýkají se svým životem a kterým charita pomáhá hledat cestu. Je skvělé, že lidé ctí soudržnost a dokážou společně pomáhat. Stejně tak mám velkou radost i z nedávné sbírky bot mezi plzeňskými zastupiteli iniciované náměstkem Davidem Šloufem a organizované odborem dostupného bydlení a sociálního začleňování. Vážím si všech organizátorů a děkuji těm, kteří se zapojili a pomohli,“ pochvaloval si Jiří Lodr, ředitel Diecézní charity Plzeň.

Výzva radního sklidila úspěch, podařilo se mu od kolegů a přátel vybrat 82 párů zimních bot pro bezdomovce

Opět se ukázalo, jakou sílu mají sociální sítě. Jeden příspěvek plzeňského radního Davida Šloufa (ODS) spustil vlnu zájmu o darování zimních bot pro lidi bez domova. Právě obuv je totiž nedostatkovým zbožím. Svým přáním oslovil zejména své kolegy...

Akce se konala pod záštitou plzeňského primátora a trvala od 1. do 10. února. Darovat stále použitelné oblečení může i veřejnost každý pracovní den. Stačí zajít do humanitárního skladu v Cukrovarské ulici, otevřený je každý pracovní den. Aktuální výzvy charitního šatníku a humanitárního skladu je možné sledovat na dchp.cz.

„Velmi intenzivně vnímáme dopady přetrvávající koronavirové krize a zároveň nepříznivých ekonomických prognóz pro nízkopříjmové skupiny obyvatelstva, ať už jsou jimi rodiny samoživitelů, rodiny s více dětmi, osaměle žijící senioři nebo další potřební. Vlivem těchto skutečností vzniká zvýšená poptávka po zcela běžných věcech denní potřeby, čímž dochází ke ztenčení zásob v organizaci zajišťující již po mnoho let materiální pomoc osobám a rodinám v tíživé životní situaci. A jsem opravdu rád, že na výzvu města, i díky spontánnímu šíření po sociálních sítích, reaguje vstřícně každým rokem více a více týmů, ale i anonymních dárců, a okruh solidárních partnerů se rozšiřuje,“ přiblížil podstatu výzvy primátor města Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Kromě zaměstnanců magistrátu a městských obvodů se do sbírky opět zapojili pracovníci a příznivci Aktivity centra v Krašovské ulici. Nemilosrdný úklid skříní provedli také zaměstnanci EUC Kliniky v Plzni, která se tak stala novým partnerem projektu pro letošní rok. 

„Zaměstnanci odboru sociálních služeb během deseti dnů roztřídili a naplnili více jak 170 velkoobjemových pytlů a krabic, kde vedle oděvů nechybělo nádobí, povlečení, deky, boty různých velikostí nebo tašky a batohy,“ doplnila náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková (ANO).

Sbírku Ukliď šatník! organizoval odbor sociálních služeb potřetí. Poprvé ji uspořádal v dubnu 2020 v reakci na nedostatečné zásoby v humanitárním skladu, tehdy se podařilo shromáždit více než 60 velkoobjemových pytlů oblečení a bot. V loňském roce se sbírka konala už v únoru v důsledku arktických mrazů, které zasáhly Českou republiku. Výtěžek sbírky byl dvojnásobný, darovanými věcmi se naplnilo přes 120 velkých krabic a pytlů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Ukliď šatník, výzva, sbírka oblečení, charita, pracovníci magistrátu, Plzeň, oblečení, Diecézní charita Plzeň, rodina, Pavel Šindelář, Jiří Lodr, koronavirová krize, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úředníci z města provětrali své šatníky a darovali charitě rekordní množství oblečení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.