Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Novorozeně udusila cizinka utěrkou a tělíčko pohodila u řeky, soud ji vyměřil 16 let vězení a vyhoštění

Pětatřicetiletá Lotyška tajně porodila holčičku na hotelovém pokoji v Karlových Varech. Podle vyšetřovatelů bylo dítě zdravé a schopné života. O ten ho však surovým způsobem připravila jeho vlastní matka. Žena se dnes u Krajského soudu v Plzni ke všemu přiznala a přijala šestnáctiletý trest, který zahrnuje i vyhoštění z České republiky na deset let. Rozsudek zatím není pravomocný.

Žena přivedla dítě na svět v noci z 20. na 21. prosince roku 2020. Dítě bylo donošené a naprosto zdravé, přesto o něj matka nejevila zájem.

„Bezprostředně po porodu měla novorozenci do úst vložit utěrku a následně mu ústa, nos a oči přelepit izolační páskou. Kolem krku mu měla omotat a utáhnout pupečník. Poté měla novorozence zabalit do ručníku a vložit ho do igelitového pytle na odpadky, který vzápětí vložila do tašky. Tašku s novorozencem měla několik hodin nechat na pokoji a poté jí měla vzít a odnést k cyklostezce,“ tak tehdy popsal hrůzný případ policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Igelitovou tašku našel bezdomovec, když však uviděl její obsah, polekal se a utekl. Mrtvé dítě našla další den náhodná kolemjdoucí. O možnosti uložit miminko do babyboxu údajně vražedkyně nevěděla. Zařízení je přitom necelé dva kilometry od místa, kde se Lotyška holčičky zbavila.

Obžaloba původně požadovala vyšší trest, poté co se žena ke všemu přiznala navrhla žalobkyně trest blíže spodní hranici a mírnější typ věznice. Advokát u soudu uvedl, že cizinka přijela do Česka před čtyřmi lety po rozpadu manželství. Doma nechala pět dětí a posílala prarodičům peníze, aby se o ně mohli postarat. Po nějaké době se žena seznámila s mužem z Ukrajiny. Ani tento vztah jí nevydržel, a to právě kvůli těhotenství. Žena tento fakt nadále tajila, protože se bála, že by mohla přijít o práci.

„Nechtěla jsem tak učinit, děti pro mě znamenají vše," řekla v slzách ve své závěrečné řeči. Protože prohlásila vinu a souhlasila s obsahem obžaloby, nemusel soud provádět dokazování ani výslechy. Při výměře trestu soud cizince přiznal jako polehčující okolnost její prohlášení viny a dosavadní bezúhonnost, přitížil jí naopak fakt, že se skutku dopustila na zcela bezbranném novorozenci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petra Nováková + Policie ČŘ

Štítky soud, vražda, Krajský soud, Plzeň, Karlovy Vary, miminko, novorozenec, cizinka, Česko, Krajský soud v Plzni, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novorozeně udusila cizinka utěrkou a tělíčko pohodila u řeky, soud ji vyměřil 16 let vězení a vyhoštění  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.