Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Veterináři objevili ohnisko ptačí chřipky v malochovu na jižním Plzeňsku

V pořadí šesté ohnisko ptačí chřipky v České republice objevili odborníci v malochovu drůbeže v Lišicích na jižním Plzeňsku. Chovatelka se na krizovou linku Státní veterinární správy (SVS) obrátila s tím, že ji uhynuly čtyři krůty ze čtyř a 14 nosnic z celkem 42 chovaných kusů. V chovu se ještě nacházelo deset kachen.

Veterinární lékaři odebrali na místě vzorky, které odeslali do Státního veterinárního ústavu Praha. „Vyšetření následně potvrdilo, že se jedná o vysoce patogenní ptačí chřipku H5N1. Zbývající drůbež v chovu byla v souladu s legislativou utracena. Byla vymezena uzavřená pásma okolo ohniska a v nich přijata mimořádná veterinární opatřen,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Malochov se nachází jen pár desítek metrů od rybníka a zhruba 150 metrů od řeky Úhlavy. Je proto téměř jisté, že se vir dostal do chovu od vodního ptactva. Podle veterinářů také není dobré, když je chov kombinovaný. V tomto případě se jednalo o krůty a kachny. V letošním roce se jedná o první ohnisko nákazy v Plzeňském kraji. Loni šlo o čtyři výskyty a vždy se jednalo o malochovy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com | Zdroj Státní veterinární správa

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, malochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa, Lišice, krůty, kachny, Státní veterinární správa České republiky, Česko, Státní veterinární ústav Praha, Úhlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři objevili ohnisko ptačí chřipky v malochovu na jižním Plzeňsku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.